Chudnutie bez diét a utrpenia? Budete prekvapení, tréner žien vysvetľuje ako na to

„Ak potravina neobsahuje výživné látky, treba sa jej vyhýbať. Určite sa nepriberá zo zemiakov, určite sa nepriberá z ryže, zo sladkých banánov. Žiadna žena mi nepovedala, že je tučná, lebo jedla veľa sladkých banánov.“ Toto sú slová známeho trénera, ktorý sa špecializuje pri svojej práci výlučne na nežné pohlavie. Daniel Čmel, ktorého tiež poznáme zo stránky trenerzien.sk či youtube videí hovorí pre Pravdu, prečo je držanie diét zbytočné a ako nastaviť telo na chudnutie. Jeho prístup prekvapí. Nie je o totiž o strádaní a utrpení.

25.04.2023 10:00
fototrener zien 01 Foto:
Daniel Čmel.
debata (1)

Venujete sa špeciálne trénovaniu žien, preto iste viete, aké majú najčastejšie problémy pri zhadzovaní nadmernej hmotnosti?

Ženy väčšinou skúšajú rôzne diéty, rôzne obmedzenia. Z potravín vynechávajú pečivo, sladkosti, jednoducho povedané si dajú nejakú diétu, ktorú sa snažia dodržiavať. Snažia sa prosto robiť čokoľvek, čo si niekde načítali a do života si pridajú nový návyk. Keď so mnou začnú spolupracovať, prechádzame k určitému systému. Väčšina ich problémov vyplýva z toho, že spolupracovali s nejakým výživovým poradcom, ktorý im radil, že majú počítať nejaké kalórie, alebo s trénerom, ktorý ich do niečoho tlačí, že niečo musí robiť. Môj systém práce je iný, je pre ženy príjemný, nevyžaduje si ani žitie iného života. Pretože, ak žena pristupuje k svojmu telu autenticky a rovnako aj k životu, a ak nezačne totálne meniť svoj život, vtedy prichádzajú výsledky. Napríklad, ak nikdy nebehala a začne behať každý deň pol hodinu, tak je to podľa mňa dosť neautentické, pretože sa jej zmení život, ktorý žila. Ak si k tomu ešte povie, že bude vyradzovať zo stravy pečivo a bude jesť praženicu bez chleba a bude sa snažiť vyhadzovať všetky sacharidy, aké existujú, síce môže schudnúť aj 3 – 4 kilogramy za týždeň. Lepšie však je, keď sa vylepšuje postupne, pomaly a systematicky. Vtedy bude zmena prichádzať príjemne, nebude si ju ani uvedomovať a nebudú ju sprevádzať rôzne problémy.

Aké najčastejšie chyby vo výžive podľa vás robí nežnejšia polovička ľudstva?

Najčastejšie chyby, ktoré robia ženy v stravovaní sú tie, že jedia hocikedy, hocičo a nemajú v tom žiaden systém. To znamená, že žena je ovládaná cez emócie a jednoducho, keď má na niečo chuť, tak konzumuje jedlo popri práci, v aute a nemá v tom žiaden systém. Napríklad, niekedy raňajkuje, niekedy nie. V iných prípadoch si dopraje neskorú večeru, alebo večer neje vôbec. Takýto nesúlad a chaos v stravovaní spôsobuje rôzne problémy. Začína kolísať hladina cukru v krvi, kolíšu pocity z toho, že človek je hladný, alebo nie je hladný. Do celého procesu vstupuje nervozita a stresové hormóny. V tomto je rozhádzaná, nemá žiaden systém, mení sa jej nálada. Pokiaľ sa toto nevyrieši, tak sa môže stať, že žiadne výsledky neprídu.

Prečo je pre ženy, ich metabolizmus nebezpečné držanie rôznych diét?

Nie je to nejako nebezpečné, ale je to skôr zbytočné, alebo neefektívne. Pretože, ak žena nedrží nejakú dlhú, extrémne obmedzujúcu diétu, tak nebezpečné by to pre ňu nemalo byť. Pokiaľ konzumuje 2 – 3 týždne len nejaký druh potravy, tak sa môže stať, že jej bude chýbať nejaká zložka potravy, nejaký vitamín. V tomto to vnímam ako nebezpečné. Celkovo, akákoľvek diéta, ktorá sa aplikuje do systému chudnutia je zlá, pokiaľ sa nedá dodržiavať celý život.

Skúste nám to vysvetliť na nejakom príklade?

To znamená, že keď žena chce schudnúť a aplikuje diétu, tak schudne len vďaka diéte. Je to také, ako keby si nalepila náplasť v podobe diéty. Akonáhle ju prestane dodržiavať, je to také, akoby si odlepila spomínanú náplasť a priberá. Nazývam to, že je to vynútené chudnutie, ktoré si vynúti diétou, ale pokiaľ ju nedodržiava ďalej, tak priberá. V tomto je to zlý prístup k chudnutiu prostredníctvom diét, pretože to nemá žiaden trvalý efekt. Pokiaľ chce teda schudnúť, mala by si dávať otázku, či to bude robiť do konca života. Napríklad, ak sa rozhodne jesť praženicu ráno bez chleba, mala by sa sama seba spýtať, či je to ochotná robiť do konca svojho života. Ak povie nie, nemala by s tým ani začať. Je to zbytočné, ak vďaka tomu schudne kilogram za týždeň, potom pridá chlieb a priberie kilogram naspäť. Takýto prístup vôbec neodporúčam.

Niektoré druhy diét sú založené na vynechávaní, alebo obmedzovaní príjmu niektorej zo základných makroživín. Je tento postup správny?

Pokiaľ je žena, ktorá má nejaký problém s intoleranciou, alergiou na potraviny, alebo vie, že jej nejaká potravina robí ťažkosti, napríklad mliečne výrobky či lepok, tak podľa mňa nie je zlé vylúčiť na určité obdobie určité potraviny a zisťovať, či sa tie príznaky nezmenia, to znamená či ju prestane bolieť brucho alebo nadúvať. Do istej miery to môže byť dobré zistiť sám o sebe, čo mi škodí alebo nie. Ak sa niekto rozhodne, že sa chce stať napríklad vegánkou, alebo vylúčiť zo svojej stravy veľké množstvo potravín, tak mala by mať na pamäti, že po určitom čase bude nedostatok týchto potravín v tele spôsobovať nejaké zmeny. Keď dávame do seba rôzne typy potravín, tak tie sa navzájom podporujú, pomáhajú napríklad našu imunitu. Pokiaľ bude naša strava obmedzená, alebo jednoduchá a nebude to rôznorodá zmes všetkého, aj imunita bude slabšia. Čím menej máme pestrú stravu, tým je telo chudobnejšie. Ak niekto niečo vylúči zo stravy, tak prichádza aj o nejaké živiny.

Ako to vyrovnať, dosiahnuť rovnováhu?

Buď to treba kompenzovať nejakými potravinami a takýmto spôsobom sa to vykompenzuje, čo je potrebné riešiť s odborníkom. Ak chce vynechať napríklad červené mäso alebo vnútornosti, tak môže prichádzať postupne o množstvo železa v strave a môžu nastať problémy ako vypadávanie vlasov, kožné prejavy, môžu jej popukať pery, môže mať horšiu kvalitu nechtov. Treba to brať s nadhľadom, treba zistiť, prečo to chcem urobiť a vynechané potraviny kompenzovať inými, vhodnými.

chudnutie, kilogramy, diéta Čítajte aj Bez týchto zásad chudnutie nefunguje

Aké sú očakávania žien po zmene stravovania?

Očakávania sú rovnaké ako pri cvičení, chce mať výsledky čo najskôr, očakáva, že bude mať lepšie trávenie, alebo inak vyzerať. Ak to nepríde skoro, tak si zvyčajne myslia, že robia niečo nesprávne, alebo sa uberajú zlou cestou. Keď sa raz sa nastaví do správneho systému, keď začne viac spať, keď začne viac aktívne fungovať a začne zdravšie jesť, tak nerobí nič zlé. Z tohto dôvodu nemusí mať obavy, že sa uberá zlým smerom. Určite ide dobrým smerom, len telo potrebuje viac času. Ak začne spolupracovať s odborníkom, tak môže si byť istá, že tie výsledky sa vždy dostavia. Je potrebné dôverovať sebe aj tomu systému. V prípade, že žena pribrala za 20 rokov nejakú hmotnosť, tak to nemôže schudnúť ihneď. Aj keby schudla jeden kilogram mesačne, tak za 12 mesiacov schudne 12 kilogramov. Treba byť trpezlivý a pôjde to.

Ktoré potraviny by mali dámy obmedziť, ak túžia schudnúť bez jo-jo efektu?

Mali by obmedziť tie potraviny, ktoré neobsahujú žiadne vitamíny, minerály, tuky, bielkoviny alebo vlákninu. To znamená, že všetky potraviny, ktoré sú nejakým spôsobom spracovávané, všetko čo nepochádza z prírody, niečo čo nie je odchované. Čiže mala by konzumovať všetko to, čo obsahuje výživné látky. Ak potravina neobsahuje výživné látky, treba sa jej vyhýbať. Určite sa nepriberá zo zemiakov, určite sa nepriberá z ryže, zo sladkých banánov. Žiadna žena mi nepovedala, že je tučná, lebo jedla veľa sladkých banánov. 80 % regálov tvoria potraviny navyše, ktoré sú v obchodoch zbytočné, pretože telu dodávajú len zbytočné kalórie, ale ho nevyživujú.

Ako to má premietnuť do reálneho života?

Nemusí to robiť tým spôsobom, že hneď nezdravé potraviny vylúči zo stravy. Nie je dobré ihneď s tým seknúť. Napríklad, ak si dopraje praženicu, tak tam sú bielkoviny a tuky. Keď k tomu pridá zeleninu, v nej sa nachádzajú vitamíny, minerály a vláknina. V celozrnnom chlebe sú kvalitné sacharidy. Ak má i napriek tomu ešte chuť na sladké, tak ideálne je, aby si dala ešte nejaký banán za spomínanými jedlami, ktorý má ešte nejaké výživné látky. A až potom, ak má ešte ten pocit, že potrebuje dať do seba niečo sladké, tak až vtedy. Ak bude pristupovať vždy k chudnutiu takýmto spôsobom, čiže telu dá najskôr to čo potrebuje a až neskôr bude uspokojovať svoje emócie, tak až potom si môže dať nezdravý dezert. Nemá to teda zakázané, len má nejaké pravidlo, cez ktoré bude postupne prechádzať. Týmto spôsobom naučí telo jesť to čo potrebuje, potom naučí sama seba pripravovať zdravé dezerty. To znamená, že si nekúpi čokoládový jogurt, ale kúpi si biely jogurt, nastrúha si doňho horkú čokoládu a pridá si doňho med, tak bude do tela dávať viac výživných látok. Telo bude potom menej hladné a menej náchylné k prehnaným chutiam a bude dlhšie sýte. Keď to bude takto dlhodobo robiť, tak nemusí robiť žiadnu diétu, pretože bude postupne chudnúť.

Naopak, ktorým potravinám by mali ženy venovať viac pozornosti a častejšie ich zaraďovať do jedálneho lístka?

V prvom rade by mala jesť a vyskladať si celé stravovanie na tom najdôležitejšom, čo v strave máme, a to na bielkovinách. To znamená, že každé jedlo, ktoré si bude pripravovať by malo byť zložené z bielkovín. Nie je dobré dať si napríklad uprostred dňa niečo čo nemá bielkoviny, metabolizmus sa stáva taký pažravejší, vždy chce jesť. Odporúčam ženám vždy si dať nejaké jedlo z kvalitného zdroja bielkovín, napríklad sú to mäsové, mliečne výrobky, rastlinné bielkoviny, orechy, semená, ryby, všetko čo obsahuje bielkoviny. K tomu by mala pridať vitamíny, minerály, čiže ovocie, zeleninu. Napríklad, ak máme nejaké obyčajné jedlo, napríklad zapekanú cuketu s kuracím mäsom a feta syrom a k tomu varené zemiaky. V kuracom mäse a feta syre sú bielkoviny, ktoré zabezpečia dlhšiu sýtosť a nemusí o ďalšie tri hodiny jesť, ale vydrží štyri až sedem hodín bez jedla. Potom, samozrejme, vláknina je v cukete a zemiakoch. Dôležité je zamerať sa na kvalitu bielkovín. Napríklad mäso či syry, z čo najprirodzenejších zdrojov. Nech nie sú dovážané cez pol sveta, pričom stratili chuť, výživné látky.

Čiže dôležité je aj to, ako si jedlo pripravíme?

Lepšie je uvariť si zemiaky v šupke, ako napríklad jesť hranolky. Nemusí sa sústreďovať na nejaké špeciálne potraviny. Môžeme chudnúť aj na jednoduchých potravinách ako napríklad na zemiakoch, kapuste, na pečive, vajíčkach. Jednoducho nech sú tam bielkoviny aj tuky. Prvý krok vedie cez tieto základné potraviny. Neskôr, ak chce mať ešte lepšie zdravie, tak potom sa môžeme baviť o olivovom oleji, o nejakých rybách, o ľahšom stravovaní. Dôležité je, aby sa sústredila na všetky potraviny, ktoré sú z prírody, ktoré nie sú spracovávané.

Ako vplýva nedostatočný príjem tekutín na chudnutie?

Dostávam často otázky ohľadom pitného režimu a všade na internete sa píšu nejaké čísla. Pitný režim je dosť individuálny, pretože je závislý od rôznych faktorov, pretože je rozdiel, či je leto, teplo. A je rozdiel, či sa bavíme o 45 kg žene, alebo 120 kg chlapovi. Ak je niekto celý deň vonku a robí v záhrade, tak môže vypiť aj päť litrov vody. V prípade, že je zima, a je pochmúrne obdobie a nevyjde z bytu, tak stačí pol či liter vody. Takisto to závisí od toho, či má fyzickú aktivitu počas dňa, alebo stres. Takisto záleží od toho, akú má stravu, či konzumuje ovocie, zeleninu. Je to veľmi individuálne a môže to byť 1 – 5 litrov počas dňa. Pitný režim je dôležitý, pretože naše telo sa väčšinou skladá z vody. Ovplyvňuje trávenie, lymfatický a ďalšie systémy.

Ako by sme mali teda dodržiavať pitný režim?

Piť treba priebežne počas celého dňa, lebo telo nie je schopné spracovať viac ako 6 dcl za hodinu. Takže nie je dobré sa napiť pol litra naraz a potom nepiť pol dňa nič, ale je lepšie piť po hodinke trochu čistej vody z vodovodu. Môže byť, keď má telo nadbytok vody, môže byť zavodnené a môže byť zavodnené, aj keď má nedostatok vody. Ideálne je nájsť stred. Ak je telo smädné, je dehydrované, je aspoň 1 – 2 dcl vody vypiť po zobudení a potom priebežne piť až do prvého jedla. Netreba piť veľa, ale podľa pocitu.

Môže pitný režim teda ovplyvniť chudnutie?

Neviem, či pitný režim ovplyvňuje chudnutie, môže sa to stať len vtedy, ak by sme nepili takmer žiadnu vodu. Pokiaľ pijeme pravidelne, tak tam to neovplyvňuje chudnutie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #životný štýl #chudnutie #zdravé chudnutie #redukcia hmotnosti #diéty #zdravý jedálniček #Daniel Čmel

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...