Jete dosť mikroživín? A viete, kde ich hľadať?

Ste unavená, častokrát "nenormálne" hladná a evidentne problémy s metabolizmom? Dôvodom môže byť aj nedostatok mikroživín.

27.04.2016 09:00
zelenina, ovocie, zdravá strava Foto:
Ovocie a zelenina? Jednoznačne! Uprednostnite však čerstvé druhy!
debata

Čo sú mikroživiny?

Do skupiny mikroživiny patria v prvom rade vitamíny (A, B, C, D, E a K), minerály (vápnik či horčík) a stopové prvky (železo, zinok). Na rozdiel od makroživín neposkytujú mikroživiny žiadnu energiu (tuk, sacharidy, bielkoviny). Napriek tomu sú pre telo životne dôležité a sú podstatnou súčasťou stravy. Ak ich máme v tele nedostatok, hrozia chronické ochorenia, v najhorších prípadoch až smrť.

Kde ich možno nájsť?

Veľa mikroživín obsahujú v prvom rade ovocie a zelenina, avšak dopravou, skladovaním a konzerváciou sa ničia. Špenát stráca po troch dňoch až 95 percent vitamínu C! A preto: čerstvé ovocie a zelenina nadovšetko!

Doplnok stravy

Fajčiari alebo ľudia s chronickými ochoreniami majú zvýšenú potrebu mikroživín. Ak pred ovocím a zeleninou uprednostňujú polotovary a sladkosti, príznaky nedostatku sa okamžite dostavia. Hrozia poruchy metabolizmu, krvnej zrážanlivosti či poruchy imunitného alebo endokrinného systému.

Individuálne dávkovanie

Tí, čo užívajú mikroživiny ako doplnok stravy, by sa o dávke mali poradiť s lekárom. Odborníci sa napríklad domnievajú, že preparáty vitamínu C alebo horčík ako jednotlivé substancie nemajú zmysel. Ich užívanie a kombinácia musia byť „ušité na mieru“ pre každého jedinca, a to podľa veku, váhy, stravovacích návykov a ochorení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #vitamíny #únava #hlad #minerály #metabolizmus #mikroživiny

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...