Život bez cukru. Dá sa to, ak je všade?

Nestačí, ak nesladíte kávu či čaj a odolávate dezertom. Pretože cukor sa nachádza v mnohých potravinách. Ako výživa bez cukru skutočne funguje?

29.02.2016 12:00
cukor, vanilka Foto:
Život bez cukru? Pozor na všetko, čo jete!
debata

Zmrzlina, koláče, zákusky, cukrovinky – zo všetkého kričí cukor, žiaľ, nenachádza sa len tam. Za slovom cukor sa skrýva rad termínov: glukóza, fruktóza, maltóza, maltodextrín, sirup, maltoextrakt. Cukor totiž nie je len dochucovač, ale slúži aj ako konzervačný prostriedok či zahusťovadlo. Kto sa bez cukru nevie zaobísť, mal by sa radšej vzdať sladidiel a používať radšej normálny cukor (v malých množstvách) ako med, agávový sirup a podobne.

Tipy pre život bez cukru

Stop polotovarom
Nekupujte polotovary. Čerstvý obed s potravinami, ktoré nám prechádzajú cez ruky je nielen zdravší, ale aj chutnejší.

Fruktóza je v poriadku
Aj v tomto smere však môžeme spraviť chybu. Ak máme na výber, siahnime radšej po jablku ako po banáne alebo uprednostnime hrušku pred hroznom.

Kávové zmesi
Hotové kávové zmesi sú síce praktické, obsahujú však veľké množstvo cukru. Urobte si radšej espresso s mliekom samy. Budete mať prehľad o tom, čo vypijete.

Pite vodu
Džúsy a malinovky sú skutočnými cukrovými bombami. Lepšie urobíte, ak na piedestál svojho pitného režimu postavíte čistú vodu. Ak vám tento prirodzený „nápoj“ nechutí, môžete si ho ochutiť citrónom alebo si uvariť nesladený ovocný čaj. Sú to lepšie a zdravšie varianty ako limonády.

Ovoňajte vanilku
Strava bez cukru má tiež svoje úskalia. Môže sa prihlásiť vlčí hlad! Na ten tiež existuje jeden úžasný tip: Privoňajte si k vanilkovému cukru, keď vás prepadne a po čokoláde nesiahnete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #med #jablko #vanilka #cukor #fruktóza #polotovar #sladidlo

+ Nezaoberajte sa neustále rozprávaním o cvičení, začnite konať.
Buďte viac produktívny a robte niečo preto aby...

+ Každý na vás vidí, že niečo nie je v poriadku, je na čase urobiť zmenu.
Ak niečo neviete, spýtajte sa niekoho na...