Bezkonkurenčne však chutí čerstvý, ideálne práve odtrhnutý zo záhradky, na jarných zemiakoch. Už onedlho! Pripomeňme, že nášmu telu toho dodáva oveľa viac.
Duševná pohoda
Suma sumárum, je chutný, zdravý a dobrý. Petržlen je jednoducho všestranný v kuchyni a tiež prispieva k duševnej pohode. Tento druh koreňovej zeleniny odvodňuje, vďaka vysokému obsahu draslíka – cca 100 gramov petržlenu obsahuje 1000 miligramov minerálnych látok. Na porovnanie: celozrnný chlieb obsahuje len štvrtinu z tohto množstva.
Výbuch živín
Petržlen sa pýši aj provitamínom A a vitamínmi B1, B2, C, E ako aj stopovými prvkami – meď, zinok a fluór. Teda skutočný výbuch živín. Za jeho úžasnú chuť sú zodpovedné éterické oleje. Siahnite radšej po petržlene s hladkými lístkami, pretože ten je bohatší na éterické oleje, ako kučeravé odrody.
Petržlen v kuchyni
Hodnotné zložky, ktoré petržlen obsahuje, neznášajú vysoké teploty, a preto by mal byť petržlen do jedla primiešavaný po varení. Aj chuť jedla je potom oveľa intenzívnejšia.