Petržlen plný živín! Prispieva aj k duševnej pohode

, 25.02.2016 09:00
petržlen
Petržlen. Autor:

Ak chceme jedlu dodať arómu a špecifickú chuť, často siahneme po petržlene.

Bezkonkurenčne však chutí čerstvý, ideálne práve odtrhnutý zo záhradky, na jarných zemiakoch. Už onedlho! Pripomeňme, že nášmu telu toho dodáva oveľa viac.

Duševná pohoda

Suma sumárum, je chutný, zdravý a dobrý. Petržlen je jednoducho všestranný v kuchyni a tiež prispieva k duševnej pohode. Tento druh koreňovej zeleniny odvodňuje, vďaka vysokému obsahu draslíka – cca 100 gramov petržlenu obsahuje 1000 miligramov minerálnych látok. Na porovnanie: celozrnný chlieb obsahuje len štvrtinu z tohto množstva.

Výbuch živín

Petržlen sa pýši aj provitamínom A a vitamínmi B1, B2, C, E ako aj stopovými prvkami – meď, zinok a fluór. Teda skutočný výbuch živín. Za jeho úžasnú chuť sú zodpovedné éterické oleje. Siahnite radšej po petržlene s hladkými lístkami, pretože ten je bohatší na éterické oleje, ako kučeravé odrody.

Petržlen v kuchyni

Hodnotné zložky, ktoré petržlen obsahuje, neznášajú vysoké teploty, a preto by mal byť petržlen do jedla primiešavaný po varení. Aj chuť jedla je potom oveľa intenzívnejšia.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#zinok #petržlen #med #éterické oleje #duševná pohoda #draslík #aróma
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Oddych je zaručený liek na všetko, myslite na svoje zdravie.
Sami sa rozhodujete, preto nikoho neobviňujte...

+ Nezabúdajte na preventívne prehliadky, sú pre vás veľmi dôležité.
Hra so slovami nie je dnes to...

Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk