5 naozaj jednoduchých zásad zdravej výživy!

Zmeňte stravovanie, skúste to už dnes! Tieto tipy vám pomôžu.

30.05.2015 14:00
strava, tanier, žena, výživa Foto:
Jedzte s mierou, ale telu dodajte, čo potrebuje.
debata

Čo najčerstvejšie

V obchode či na trhu siahnite po potravinách, ktoré nie sú konzervované, tepelne upravované, prifarbované, umelo dochucované. Vyberajte sezónne ovocie a zeleninu, ktorá je pestovaná v našich končinách. Mäso, mlieko a vajcia takisto uprednostnite domáce, ak vám to paňaženka dovolí, z bio chovov a fárm.

Varte doma

Máte tak istotu, z čoho varíte. Poznáte suroviny, ktoré ste si priniesli, viete, aké dochucovadlá použijete. Na jedle si necháte záležať, je chutné a zdravé.

Pri varení používajte zdravé tuky

Tuk sa u nás dobrej povesti neteší. Ale neoprávnene. Telo potrebuje kvalitné tuky a v strave by ich malo dostať. V tukoch sa rozpúšťajú vitamíny (A, D, E, K). V kuchyni používajte oleje lisované za studena (olivový, slnečnicový, tekvicový…)

Spoliehajte sa na vodu

Nemá kalórie, neobsahuje chemikálie ani cukor a podľa druhu v nej nájdete rôzne minerálne látky. Čo viac telu môžete dať?

Jedzte s mierou

Aj správne načasovanie jedla je dôležité. Telu musíte nechať dostatok času, aby potravu strávilo, zároveň musí mať energiu na fungovanie. Pri plánovaní jedálnička myslite dopredu, nezaskočí vás tak nebezpečný vlčí hlad, ktorý vás prinúti zjesť všetko, čo sa vám dostane pod ruku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #čerstvosť #vyváženosť

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...