Čo najčerstvejšie
V obchode či na trhu siahnite po potravinách, ktoré nie sú konzervované, tepelne upravované, prifarbované, umelo dochucované. Vyberajte sezónne ovocie a zeleninu, ktorá je pestovaná v našich končinách. Mäso, mlieko a vajcia takisto uprednostnite domáce, ak vám to paňaženka dovolí, z bio chovov a fárm.
Varte doma
Máte tak istotu, z čoho varíte. Poznáte suroviny, ktoré ste si priniesli, viete, aké dochucovadlá použijete. Na jedle si necháte záležať, je chutné a zdravé.
Pri varení používajte zdravé tuky
Tuk sa u nás dobrej povesti neteší. Ale neoprávnene. Telo potrebuje kvalitné tuky a v strave by ich malo dostať. V tukoch sa rozpúšťajú vitamíny (A, D, E, K). V kuchyni používajte oleje lisované za studena (olivový, slnečnicový, tekvicový…)
Spoliehajte sa na vodu
Nemá kalórie, neobsahuje chemikálie ani cukor a podľa druhu v nej nájdete rôzne minerálne látky. Čo viac telu môžete dať?
Jedzte s mierou
Aj správne načasovanie jedla je dôležité. Telu musíte nechať dostatok času, aby potravu strávilo, zároveň musí mať energiu na fungovanie. Pri plánovaní jedálnička myslite dopredu, nezaskočí vás tak nebezpečný vlčí hlad, ktorý vás prinúti zjesť všetko, čo sa vám dostane pod ruku.