Fazuľa je hotový malý zázrak, pomáha črevám aj srdcu

Hoci toto leto veľmi záhradníčeniu neprialo, hádam sa v pár domácnostiach objavila aj nová fazuľa. Po zelených luskoch je tu sezóna zrelých fazuľových zrniek - do polievok, šalátov, pást či na rôzne prílohy.

04.09.2014 15:00
fazuľa Foto:
Pravidelná konzumácia fazule znižuje riziko ochorenia na rakovinu hrubého čreva.
debata (3)

Či už máte nejakú fazuľu v záhrade a práve ste vylúpali drobné plody na presušenie, alebo fazuľu nakupujete u trhovníkov, určite v tom pokračujte. Práve táto strukovina je totiž jednou z veľmi dôležitých potravín v rámci zdravého a diétneho jedálnička.

Fazuľa má nízky obsah kalórií, vďaka čomu sa často uplatňuje v diétnych jedálničkoch. Je tiež bohatá na vlákninu, čím sa stáva skvelým doplnkom v procese trávenia a dobre fungujúceho metabolizmu. Drobné zrnká, ktoré pred varením musíme namočiť do vody, skrývajú v sebe množstvo minerálov a vitamínov.

Obsahujú horčík, vápnika, mangán či železo a fosfor, nechýbajú vitamíny skupiny B – kyselina listová a riboflavín. Hoci fazule je niekoľko druhov, výživové hodnoty majú jednotlivé druhy približne rovnaké. Výnimkou je akurát obsah železa. V malých bielych fazuľkách je takmer dvojnásobne viac železa ako v čiernej fazuli (tým pádom sú vhodné pre športovcov).

A v čom spočívajú benefity pravidelnej konzumácie?

  1. Pravidelná konzumácia fazule znižuje riziko ochorenia na rakovinu hrubého čreva – dôvodom je práve vláknina a látky, ktoré zlepšujú trávenie a prečisťovanie.
  2. Vďaka obsahu vitamínov vo fazuli sa jej pravidelným jedením znižuje riziko na ochorenie srdca a upchávanie ciev.
  3. Obsahuje bielkoviny, no takmer žiaden tuk, takže najmä v diétnom jedálničku je zdravšou náhradou mäsových proteínov s vysokým obsahom tuku.
  4. Vláknina vo fazuli sa podieľa aj na znižovaní cholesterolu, k tomu pomáhajú aj takzvané saponíny prítomné vo fazuli. Na tie sa viaže cholesterol a v tele sa neukladá, ale vyplavuje sa von.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #rakovina #benefity #srdce #vitamín #cholesterol #fazuľa

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...

+ Začnite sa zaoberať konečne aj sami sebou, nie len ľuďmi okolo vás.
Ak sa vám momentálne v niečom darí,...