Či už máte nejakú fazuľu v záhrade a práve ste vylúpali drobné plody na presušenie, alebo fazuľu nakupujete u trhovníkov, určite v tom pokračujte. Práve táto strukovina je totiž jednou z veľmi dôležitých potravín v rámci zdravého a diétneho jedálnička.
Fazuľa má nízky obsah kalórií, vďaka čomu sa často uplatňuje v diétnych jedálničkoch. Je tiež bohatá na vlákninu, čím sa stáva skvelým doplnkom v procese trávenia a dobre fungujúceho metabolizmu. Drobné zrnká, ktoré pred varením musíme namočiť do vody, skrývajú v sebe množstvo minerálov a vitamínov.
Obsahujú horčík, vápnika, mangán či železo a fosfor, nechýbajú vitamíny skupiny B – kyselina listová a riboflavín. Hoci fazule je niekoľko druhov, výživové hodnoty majú jednotlivé druhy približne rovnaké. Výnimkou je akurát obsah železa. V malých bielych fazuľkách je takmer dvojnásobne viac železa ako v čiernej fazuli (tým pádom sú vhodné pre športovcov).
A v čom spočívajú benefity pravidelnej konzumácie?
- Pravidelná konzumácia fazule znižuje riziko ochorenia na rakovinu hrubého čreva – dôvodom je práve vláknina a látky, ktoré zlepšujú trávenie a prečisťovanie.
- Vďaka obsahu vitamínov vo fazuli sa jej pravidelným jedením znižuje riziko na ochorenie srdca a upchávanie ciev.
- Obsahuje bielkoviny, no takmer žiaden tuk, takže najmä v diétnom jedálničku je zdravšou náhradou mäsových proteínov s vysokým obsahom tuku.
- Vláknina vo fazuli sa podieľa aj na znižovaní cholesterolu, k tomu pomáhajú aj takzvané saponíny prítomné vo fazuli. Na tie sa viaže cholesterol a v tele sa neukladá, ale vyplavuje sa von.