Ženy červené a pálivé plody vždy posúvali na okraj záujmu. Chyba. Aj ženské telo ocení, ak sa spriatelíte s pálením.
Zdravé a chutné
Na svete existuje približne 3000 druhov čili papričiek. A všetky sú zdravé. Mnohé z nich chutné, niektoré pre obsah kapsaicínu skutočne životu nebezpečné, ale to sa bavíme o extrémoch. Bežné čili papriky sú predovšetkým zdravé.
Kapsaicínom proti rakovine
Čili papričky obsahujú vitamín C, A, E, betakarotén, flavonoidy dôležité minerály, množstvo prospešných látok, ale hlavne kapsaicín. Tento alkaloid je to, čo páli a vypaľuje z tela doslova všetko škodlivé. Chráni intenzívne voči rakovine, pretože aj nádorové bunky ťažko odolávajú jeho pálivej sile. Preto sa čili považuje za veľmi efektívnu formu prevencie.
Cítite sa šťastnejší
Čili chvíľu páli, ale nakoniec jeho konzumácia spraví človeka šťastnejším. Môže za to intenzívne vylučovanie endorfínov pri pálení. Pálenie ustúpi, hormóny šťastia ostávajú v krvi. Skvelá terapia na zlú náladu.
Aj na bežnú nádchu
Nachladnutie a bakteriálne infekcie. S nimi si čili veľmi rýchlo poradí. Dokonca aj pacienti s chronickou nádchou vykazovali po dvoch týždňoch konzumácie čili ústup príznakov. Prečo ho neskúsiť pri najbližšom nachladnutí? Čili okrem toho zlepšuje trávenie, prečisťuje cievy, zlepšuje srdcovú činnosť aj imunitu.
Spaľuje tuky
Ľudia, ktorí pravidelne prijímajú kapsaicín sú priemerne o 8% chudší ako ostatní. Efektívne totiž spaľujú tuky a zároveň zrýchľujú metabolizmus. Dámy, ktoré zápasia s diétami dobre vedia, aká je to zázračná kombinácia.
Najlepšie sú čerstvé a surové
Ako to už pri zelenine býva, aj čili je najvhodnejšie konzumovať surové a čerstvé. Našťastie si dnes môžete vypestovať rastlinky priamo na parapete. Od skutočne pekných plodov až po najextrémnejšie a najpálivejšie druhy v podobe odrody Trinidad Moruga Scorpion.