Čili: Ženy by z neho strach mať nemali

Hubí tuky, prináša zdravie, vitalitu a preto nie je dôvod, aby čili bolo považované za súčasť mužského jedálneho lístka.

20.08.2014 17:00
čili, korenie, pikantná chuť Foto:
Čili je najvhodnejšie konzumovať surové a čerstvé.
debata

Ženy červené a pálivé plody vždy posúvali na okraj záujmu. Chyba. Aj ženské telo ocení, ak sa spriatelíte s pálením.

Zdravé a chutné

Na svete existuje približne 3000 druhov čili papričiek. A všetky sú zdravé. Mnohé z nich chutné, niektoré pre obsah kapsaicínu skutočne životu nebezpečné, ale to sa bavíme o extrémoch. Bežné čili papriky sú predovšetkým zdravé.

Kapsaicínom proti rakovine

Čili papričky obsahujú vitamín C, A, E, betakarotén, flavonoidy dôležité minerály, množstvo prospešných látok, ale hlavne kapsaicín. Tento alkaloid je to, čo páli a vypaľuje z tela doslova všetko škodlivé. Chráni intenzívne voči rakovine, pretože aj nádorové bunky ťažko odolávajú jeho pálivej sile. Preto sa čili považuje za veľmi efektívnu formu prevencie.

Cítite sa šťastnejší

Čili chvíľu páli, ale nakoniec jeho konzumácia spraví človeka šťastnejším. Môže za to intenzívne vylučovanie endorfínov pri pálení. Pálenie ustúpi, hormóny šťastia ostávajú v krvi. Skvelá terapia na zlú náladu.

Aj na bežnú nádchu

Nachladnutie a bakteriálne infekcie. S nimi si čili veľmi rýchlo poradí. Dokonca aj pacienti s chronickou nádchou vykazovali po dvoch týždňoch konzumácie čili ústup príznakov. Prečo ho neskúsiť pri najbližšom nachladnutí? Čili okrem toho zlepšuje trávenie, prečisťuje cievy, zlepšuje srdcovú činnosť aj imunitu.

Spaľuje tuky

Ľudia, ktorí pravidelne prijímajú kapsaicín sú priemerne o 8% chudší ako ostatní. Efektívne totiž spaľujú tuky a zároveň zrýchľujú metabolizmus. Dámy, ktoré zápasia s diétami dobre vedia, aká je to zázračná kombinácia.

Najlepšie sú čerstvé a surové

Ako to už pri zelenine býva, aj čili je najvhodnejšie konzumovať surové a čerstvé. Našťastie si dnes môžete vypestovať rastlinky priamo na parapete. Od skutočne pekných plodov až po najextrémnejšie a najpálivejšie druhy v podobe odrody Trinidad Moruga Scorpion.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #korenie #čili #pálivá chuť

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...