Zbierate mladé listy púpavy? Naozaj sa po ne oplatí zohnúť, podporia nielen trávenie

Ak idete na prechádzku do lesa, ďalej od ruchu ciest, môžete si nazbierať lístky mladej púpavy. Na čo vám poslúžia?

10.05.2024 06:00
púpava, listy Foto:
Zbieranie mladých púpavových listov je jednoduché.
debata

Mladé púpavové listy, ktoré sa často považujú za burinu, majú v skutočnosti niekoľko benefitov. Obsahujú veľké množstvo živín, vrátane vitamínu C, vitamínu A, vitamínu K, vápnika, železa a antioxidantov. Tieto zložky sú kľúčové pre udržanie zdravia a posilnenie imunitného systému.

Mladé púpavové listy môžu pomôcť pri:

  • Detoxikácii: Mladé púpavové listy majú diuretické účinky. Môžu podporiť očistu tela tým, že podporia tvorbu moču s čím súvisí odstránenie toxínov z tela.

*

  • Zlepšení trávenia: Listy púpavy sú známe svojimi prebiotickými vlastnosťami, ktoré podporujú zdravé trávenie a reguláciu črevnej mikroflóry.

*

  • Posilnenie imunitného systému: Vďaka svojmu vysokému obsahu vitamínov a antioxidantov môžu púpavové listy pomôcť posilniť imunitný systém a ochrániť tak pred bežnými ochoreniami.
George Clooney  a jeho manželka Amal Clooney. Čítajte viac Štíhla a fit ako Amal Clooney? Ona si zázračnú potravinu s množstvom benefitov pridáva do raňajok, vy môžete aj do polievky

Ako ich zbierať?

Zbieranie mladých púpavových listov je jednoduché – najlepší čas na zber je na jar, keď sú listy čerstvé a plné života, odporúčajú sa zbierať mladé lístky. Vyberať iba listy, ktoré sú v dobrom stave a vyhýbajte sa tým, ktoré sú poškodené či viditeľne znečistené. Po zbere je dôležité listy dôkladne umyť, aby sa odstránili prípadné nečistoty alebo chemikálie z okolia. Potom sa môžu listy konzumovať čerstvé, dajú sa pridať do šalátov, smoothies alebo sa môžu sušiť na dlhšie skladovanie a neskoršie použitie. Listy chutia podobne ako napríklad čakanka, to znamená horkasto. Najvhodnejšie pre priamu spotrebu bez sušenia alebo tepelných úprav sú mladé listy, s nižším obsahom bieleho mlieka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #púpava #púpavové listy

+ Využite možnosť ráno si ísť zabehať von alebo si ísť zacvičiť jógu do parku.
Nenechajte so sebou...

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Navštívite služby maséra a nebojte sa...