Prečo sex po rokoch začína chradnúť aj v dobrom vzťahu?

Máte pekný vzťah. Všetko vám funguje, dobre spolu vychádzate, neriešite žiadne veľké spory. Napriek tomu pociťujete, že v posteli viac spíte, ako sa milujete. Čo sa nedá s prvými rokmi na jednej plachte ani porovnávať. Nie je to nič neobvyklé, ale našťastie ani nezvratné.

12.04.2023 00:00
sex, vzťah, intimity, frustrácia Foto:
Väčšina ľudí si myslí, že sex a intimita sú to isté.
debata (4)

Nedostatok intimity

Väčšina ľudí si myslí, že sex a intimita sú to isté. No a preto im sex začne kolabovať. Avšak, v skutočnosti ide o veľmi odlišné postupy. Intimita je o spoločnom prežívaní, o tom, že sa obaja cítite pohodlne a bezpečne v prítomnosti druhého. Je o hladkaní, dotykoch, pekných chvíľach. Ktoré treba zintenzívniť, ak chcete mať dobrý aj dostatočne častý sex. Ak váš vzťah nemá dostatok intimity, je pravdepodobné, že po niekoľkých rokoch váš sexuálny život bude upadať. Zapracujte teda na nežnostiach a živočíšnosť príde sama.

Pracovné zaťaženie

Mladé dvojice obvykle nemajú náročné, stresujúce, či zodpovedné zamestnania. Kariérny postup aj úlohy prichádzajú práve časom. Práca je preto jednou z najčastejších príčin, prečo sex po rokoch upadá. Ak ste obaja veľmi zaneprázdnení a nemáte dosť času na to, aby ste sa spolu sústreďovali na svoj sexuálny, ale aj bežný život, je možné, že sa postupne začne v spálni svietiť menej často.

Zlozvyky

Fajčenie a alkohol sú zlozvyky, ktoré možno spríjemnia večer, ale rozhodne nie tak ako pekné milovanie. A práve vďaka nim začína mnoho dvojíc trpieť na menej intenzívny sex. Alkohol a cigarety v dlhodobom horizonte znižujú záujem o sex aj telesné možnosti si ho adekvátne užiť. Popracujte teda na svojich zlozvykoch.

sex, lepší sex Čítajte aj „Veci“, ktoré spravia sex dokonalým

Nedostatok komunikácie

Komunikácia je veľmi dôležitá pre všetky vzťahy a aj sexuálnu interakciu. Ak sa obaja necítite pohodlne a nekomunikujete otvorene o svojich sexuálnych túžbach a obavách, je veľmi pravdepodobné, že váš sexuálny život bude trpieť.

Nedostatok aktivít

Je zaujímavé, že čím pohodlnejšie žijete, tým horší bude váš sexuálny život. A to neplatí len v prípade, ak máte nedostatok aktivít spoločných, ale aj ako jednotlivec. Ľudia, ktorí uviaznu v móde pasivity ťažko preberajú aktívnu úlohu. No a tú k sexu jednoznačne treba. Je preto kľúčové nájsť si príjemné spoločné aktivity a záľuby a zostať čiperný ako ryba vo vode. Potom to pôjde tak aj v posteli.

Video

VIDEO: V relácii Ide o nás s psychológom Petrom Sunyíkom o rutine vo vzťahu – fázach, ktoré prežívame, kým sa ku nej dostaneme, ale aj o tom, ako sa správať, aby rutina náš vzťah nepochovala.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vášeň #komunikácia #zlozvyky #zlepšenie intimity #spoločné aktivity #oživenie sexu

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...