Prvá testosterónová náplasť pre ženy v menopauze? Môže znamenať prielom

V Británii sa začne prvá klinická štúdia novej testosterónovej náplasti, ktorá má zvýšiť sexuálnu túžbu u žien postihnutých nepriaznivými príznakmi menopauzy.

06.04.2023 14:00
náplasť, žena, stará žena, staršia žena Foto:
V súčasnej dobe neexistuje žiadna schválená náplasť, ktorú by si ženy trpiace nepriaznivými príznakmi menopauzy prilepili na kožu.
debata (4)

Pokiaľ bude úspešná, mohlo by to podľa vedcov zmeniť životy ľudí po celom svete, píše denník The Guardian. Testosterón je pre ženy nevyhnutným hormónom a jeho produkcia po menopauze výrazne klesá.

Hoci sú v niektorých krajinách k dispozícii testosterónové krémy a gély, ktoré ženám pomáhajú pri strate sexuálneho apetítu, musia si správne množstvo na koži aplikovať samy. Niekedy tiež musia používať prípravky pôvodne určené pre mužov.

V súčasnej dobe neexistuje žiadna schválená náplasť, ktorú by si ženy trpiace nepriaznivými príznakmi menopauzy prilepili na kožu, dodávala im hormón a stačilo by ju vymeniť dvakrát týždenne. Práve to pritom nová náplasť ponúka.

1177530100 Čítajte viac Sex po menopauze nie je tabu! Čo robiť pre dobrý intímny život po päťdesiatke?

Spoločnosť Medherant, ktorú založil profesor David Haddleton z Warwickej univerzity, začne na jeseň klinickú štúdiu skúmajúcu vplyv náplasti na ženské libido. Ak dobre dopadne a následne ju schvália regulačné orgány, bude jedinou testosterónovou náplasťou na svete, uviedol Haddleton.

Potenciál pre zlepšenie života žien je „obrovský“, pretože im pomôže pri strate sexuálnej túžby, uviedol Haddleton. „Mohli by sme vyvinúť produkt, ktorý je veľmi potrebný a ktorý jednoducho nie je k dispozícii. Vďaka už osvedčenej technológii môžeme pomocou našej novej náplasti odstrániť zbytočné trápenie z každodenného života žien,“ povedal Haddleton.

menopauza - návaly tepla - žena v prechode Čítajte viac Odborníčka radí: Ako chudnúť v menopauze, 1. časť

Od roku 2015 odporúčajú pokyny vydané britským poradenským inštitútom NICE, aby ženy v menopauze s nízkou sexuálnou túžbou zvážili doplnky potravy s testosterónom.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #menopauza #testosterón

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Začnite sa zaoberať konečne aj sami sebou, nie len ľuďmi okolo vás.
Ak sa vám momentálne v niečom darí,...