Ako to robia? Takto si šťastné páry zabezpečujú hladký chod ich manželstva

Šťastné manželstvo nie je samozrejmosť. To by mohli potvrdiť milióny rozhádaných a rozvedených. Na špici pyramídy vzťahov sú však dvojice, ktoré spolu dokážu plávať životom hoci s búrkami, tak bez zásadných stroskotaní. Ako to dokážu? Poďte sa niečo od nich podučiť.

02.07.2022 15:50
muž, žena, láska, objatie, vzťah, intimita,... Foto:
Spoločné aktivity, ktoré vedú k spoločnému smiechu a zábave sú pre vzťah na nezaplatenie.
debata

Starajú sa o seba

Znie to naozaj zvláštne, ale klinická psychologička Michael W. Regier, ktorá sa dlhodobo venuje skúmaniu šťastných párov zistila, že v prvom rade sa každý partner stará sám o seba. To znamená, že chce byť pre druhého neustále atraktívny. Takže žiadne deravé tepláky. Ani večer po ôsmej doma na gauči.

Zabávajú sa spolu

Spoločné aktivity, ktoré vedú k spoločnému smiechu a zábave sú pre vzťah na nezaplatenie. Je to jednoducho sprcha na nezhody, stres a neporozumenia. Páry, ktoré sa spolu smejú majú omnoho vyšší pocit spoločného šťastia. Už len nájsť témy, programy a aktivity, pri ktorých vás bude spoločne „bolieť bránica“.

láska, vzťah, muž a žena, partneri Čítajte aj 5 otázok, na ktoré ak odpoviete ÁNO, váš vzťah môže vydržať naveky

Spoločne snívajú

Každý má svoje sny a nie je nič horšie, ak máte tie vaše úplne rozdielne. Nehovoriac o tom, že idete proti vzťahu, ak sú dokonca protichodné. Pritom ako hovorí Michael W. Regier, nie je až tak dôležité, či sa sny každému splnia. Už samotná cesta ak nie sú spoločné, dvojicu rozdeľuje. Naopak, kráčať k spoločným snom je tak romantické, že to dokáže udržať pokope aj dvojice, ktoré nie sú až tak podobné.

Video

VIDEO: V relácii Ide o nás s psychológom Petrom Sunyíkom o rutine vo vzťahu – fázach, ktoré prežívame, kým sa ku nej dostaneme, ale aj o tom, ako sa správať, aby rutina náš vzťah nepochovala.

Starajú sa o pohodu partnera

Okrem toho, že sa starajú sami o seba, starajú sa aj o pohodu svojej lásky. Stačí občas podporiť jeho príjemné chvíle. Napríklad kúpiť mu pivo k večeri aj keď nemáte rada jeho pivný dych. Alebo si s ním pozrieť futbalový zápas, prípadne ho potešiť erotickou bielizňou. Spraviť veci, ktoré má rád len preto, že ich má rád. A vás poteší, že je šťastný. A to môžete následne očakávať aj od partnera. Vtedy to bude skutočne super vzťah.

Spoločné hoby

Nie sú to len spoločné sny, ale aj aktivity. Michael W. Regier, hovorí, že práve v dlhodobých vzťahoch sú spoločné záujmy a aktivity často dôležitejšie na udržanie pekného vzťahu ako vášeň, či zamilovanosť. Napríklad súdržnosť v športovom tíme, spoločné nadšenie pre beh, turistiku, alebo filmy, či cestovanie. Jednoducho hobby, ktoré z vás spraví nielen partnerov, ale aj parťákov je presne to, čo vo vašom partnerskom živote bude extra dôležité.

Video
VIDEO: Existujú aj 50-ročné vzťahy bez úprimnosti: Ale čo vlastne prinášajú? Zaslúžime si také, v ktorých obaja majú rovnaký osoh zo spoločného života, hovorí psychologička Lenka Uherová

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sny #zábava #spoločné aktivity #láskavosť #starať sa o seba

+ Nebojte sa budúcnosti, budujete si ju predsa sami.
Nerobte všetko len pre peniaze, robte to preto, lebo chcete....

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...