Keď sa rodič rozhodne dieťa udrieť, prichádza zdesenie, sklamanie aj úzkosť. Toto spôsobia fyzické tresty, hovorí odborníčka

Trestom môže rodič vybudovať v dieťati pocit, že je hlúpe a zlé. Následne sa podľa toho začne správať.

07.03.2024 10:30
dieťa, smútok, trúchlenie, sirota Foto:
Rodič predstavuje dôležitú vzťahovú osobu, ktorá dieťaťu dáva do jeho sveta obrovský emočný balík a "teplo" domova.
debata

Upozornila na to psychologička Judita Malík z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie s tým, že trestanie dokáže ovplyvniť aj budúce vzťahy.

„Deti nevnímajú trest ako nejaký mechanizmus – to som si zaslúžil, lebo som niečo spravil. Ony vnímajú vzorec – zaslúžil som si to, lebo som zlý, nehodný lásky,“ skonštatovala psychologička. Dôsledkom podľa nej tiež môže byť, že sa deti naučia viac báť či hanbiť.

film Šťastný človek, Soňa G. Lutherová, Marvin Horvat Čítajte viac Dnes už chápem mamin strach z mojej tranzície, hovorí transrodový muž Marvin Horvat. Akú radu má pre rodičov?

Ako priblížila, rodič predstavuje dôležitú vzťahovú osobu, ktorá dieťaťu dáva do jeho sveta obrovský emočný balík a „teplo“ domova. Vo väčšine je to láska, pochopenie, povzbudenie či pomoc. Keď sa rozhodne dieťa udrieť, príde podľa jej slov obrovské zdesenie, sklamanie, strach, úzkosť.

„Každým ďalším trestaním sa stráca istota v tom, kto vlastne som, aký som. Keď sa vo fyzických trestoch pokračuje, akoby sme dieťaťu vnútili obraz, že násilie a láska spolu súvisia. Potom sa nečudujme, ako to bude vyzerať vo vzťahoch s rovesníkmi alebo s partnermi,“ podotkla odborníčka.

rodičia, prázdne hniezdo, odchod, dcéra, mama a dcéra Čítajte viac Vyletelo vaše dieťa práve z hniezda? Čo pomáha, ak pociťujete smútok a prázdnotu?

Spomenula aj rodičovské vety typu „Mama je z teba smutná, lebo si nezjedol celú polievku“. Vtedy sa podľa psychologičky rodič stavia do pozície obete svojho dieťaťa, vnucuje mu vinu, a tým pádom ho za všetko obviňuje. „Neskôr vo vzťahoch a živote si bude vyberať nie na základe toho, čo chce a potrebuje. Práve, naopak, bude sa upriamovať na to, čo od nich potrebuje počuť okolie a bude sa mu prispôsobovať,“ dodala.

Pozrite si tiež: Rozhovor s Adelou Vinczeovou o adopcii

Keď sme si začali brať dieťa domov, pochopili sme, že je 'náš' a patrí k nám, hovorí Adela Vinczeová otvorene o adopcii
Video
Zdroj: TV Pravda
debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #trest #bitka #rodič #fyzické tresty

+ Zdolajte svoje vlastné nedostatky a budete sami na seba právom pyšný.
Uprednostňujte úlohy a financie na...

+ Po práci si oddýchnite, máte nárok na prestávku navyše.
Opatrné hospodárenie s časom a peniazmi sa oplatí....