Prezuvky či školská taška? Čo musia splniť, aby si vaše dieťa nepoškodilo chrbticu alebo vývoj nohy

Prázdniny sa prehupli do poslednej tretiny, školákov asi najviac trápi, že sa neodvratne blíži návrat školského roka. Rodičia musia však vyriešiť ešte ďalšie dilemy.

21.08.2023 14:28
Ideálna školská taška? Mala byť mať kolieska a... Foto:
Ideálna školská taška? Mala byť mať kolieska a rúčku
debata

S nástupom školy je potrebné zadovážiť ratolestiam školské pomôcky, okrem tašky na učebnice a zošity sú to tiež prezuvky, respektíve vhodná obuv na prezúvanie sa v škole. Pri oboch platí, že by mali spĺňať zdravotné, funkčné aj bezpečnostné riziká.

Prezuvky

Ideálne sú topánky s ortopedickou vložkou. „Detská obuv by mala byť vyrobená z prírodných materiálov, mala by mať správnu veľkosť s dostatočným priestorom pre prsty, anatomicky tvarovanú stielku. U menších detí je vhodná aj pracka okolo členka,“ uviedla fyzioterapeutka oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie nemocnice v Handlovej Katarína Klátiková. Odborníčka odporúča obuv vyberať v zdravotníckych potrebách a to aj napriek tomu, že možno to vášho módnymi trendmi posadnutého školáka nepoteší.

Mnoho školákov sa začne sťažovať na bolesti nôh. Čítajte viac Koľko váži vaše dieťa? Viete, že naplnená školská aktovka nemá presiahnuť desať percent jeho hmotnosti?

„Prezuvky je potrebné kontrolovať aj počas školského roka a v prípade opotrebenia alebo pri raste nohy vymeniť. Obuv a hlavne prezuvky do školy, ktoré majú deti na nohách celé hodiny, sú veľmi dôležité nielen pre vývin detskej nohy, ale aj chrbtice,“ zdôraznila fyzioterapeutka.

Školská taška

Pri výbere školskej tašky by mali rodičia v prvom rade pozerať na jej hmotnosť. „Tá by u mladších žiakov mala byť do 1200 gramov. Je dôležité skontrolovať aj výstuže a materiál, aby nízka váha nebola na úkor kvality. Pravidlom je, že taška by nemala presahovať desatinu hmotnosti žiaka,“ načrtla Klátiková. Zadná časť tašky má byť podľa nej pevná, vystužená a anatomicky tvarovaná, ramenné popruhy by mali byť široké štyri až päť centimetrov a obalené mäkkou výstužou. Spodný okraj tašky má siahať po panvové kosti a vrchný po ramennú kľúčnu kosť, vhodné sú aj tašky vybavené prídavnými popruhmi v oblasti hrudníka a pása.

škola, detská izba, školáčka, učenie Čítajte viac Akým farbám a prečo sa vyhnúť pri zariaďovaní izbičky pre školáka?

„Rodičia by mali dbať na to, aby ramenné popruhy neboli príliš dlhé, povolené. Zjednodušene, ak taška neprilieha k chrbtu, ale visí, podporuje to zaguľatenie hrudnej chrbtice a predsunutie hlavy,“ priblížila fyzioterapeutka. Nevhodné sú podľa odborníčky aj tašky cez jedno rameno, pretože spôsobujú nerovnomerné zaťaženie vyvíjajúceho sa chrbta, čo má za následok skoliózu.

„U starších detí, ktoré nosia ťažšie učebnice, je vhodnou alternatívou taška na kolieskach. Odporúčam však, aby deti pri ťahaní striedali ruky,“ vysvetlila Klátiková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #učebnica #škola #školská taška #aktovka

+ Doprajte si pokojný večer, upokojte sa a užívajte si krásne chvíle.
Správne riadenie času a peňazí prinesie...

+ Vyvážená strava a dostatok vody sú základom dobrého zdravia.
Investovanie času do finančného vzdelávania sa...