Doprajte deťom pocit bezpečia, ale aj vlastnú nezávislosť

Tipy pre rodičov, ako malým deťom ukázať správny smer.

06.10.2015 15:00
mama, dieťa, ihrisko Foto:
Dieťa potrebuje aj vlastný priestor.
debata

Každý rodič si želá pre svoje dieťa len to najlepšie. V mene tohto presvedčenia však často rodičia zabúdajú na „zlatú strednú cestu“, ktorá je pre deti vhodnejšia, ako keby im ponúkli cestu bez prekážok. Deti sa tešia, ak môžu čosi zdolávať, napĺňa ich to rados'Tou a hrdosťou. nechajte ich, aby verili svojim schopnostiam.

Doprajte im nezávislosť

Deti chcú pomáhať. Či už v kuchyni, v domácnosti alebo v záhrade. Rodčia by ich mali do týchto činností zapájať, samozrejme, primerane ich veku. Mnoho rodičov ich namiesto toho od týchto činností „odstrkuje“, či už preto, aby si neublížili alebo z vlastnej pohodlnosti. Je ľahšie dieťaťu zapnúť televízor a o veci okolo domácnosti sa postarať rýchlejšie. Avšak získavanie takýchto návykov v nich buduje nezávislosť, že niektoré veci už dokážu aj samé, bez pomoci rodičov.

Jasné pravidlá znamenajú pre deti istotu

Malé deti nerozumejú zložitým opisom situácií a dôsledkom, ktoré z ich činov plynú. Je preto dobré, aby ste pracovali od malička na jasných a zrozumiteĺných pravidlách, ktoré budú stále platiť. Deti tak majú istotu, že akési „zákony“ sú tu stále a to im dodáva pociz bezpečia.

Chváľte konkrétne

Deti v útlom veku odmeňujte pochvalou, ale konktrétnou. Keď mu na konci dňa poviete, že bolo skvelé, dieťa celkom nechápe, čo konkrétne vás potešilo, čo ste ocenili. Preto, ak chcete chváliť, urobte to hneď po činnosti. Na druhej strane pochvalou šetrite. Niektoré činnosti by dieťa malo časom robiť samé od seba a preto, že to chce urobiť, nie preto, že za to dostane odmenu v podobe pochvaly.

Nepomáhajte dieťaťu, ak niektoré činnosti už dokáže

Iste, možno mu obúvanie tenisiek trvá o čosi dlhšie, ale ak to dokáže, nechajte ho to urobiť. Doprajte mu čas, aby sa naučilo zručnosti, ktoré sú potrebné pre bežné dni.

Rituály, ktoré upokojujú

Napríklad večerná rozprávka pred zaspávaním. Pre dieťa je to signál, že sa má upokojiť, že sa ide spať, že jeho deň sa práve končí. Navyše, pocity intimity a bezpečia medzi dieťaťom a rodičom sa takýmito malými rituálmi upevňujú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #výchova #nezávislosť

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...