Medvedí cesnak je dokonalá jarná vzpruha zdravia. A zadarmo

Pre všetkých, ktorí zápasia každoročne s jarnou únavou tu je namiesto drahých preparátov bylinka, ktorú si môžete nazbierať sami a je zadarmo. Jej účinky oceníte práve počas jari, kedy nám ju príroda práve pre posilnenie organizmu dáva k dispozícii.

20.04.2024 13:00
medvedí cesnak Foto:
Vňať medvedieho cesnaku obsahuje veľké dávky vitamínu C.
debata (1)

Prečo medvedí cesnak?

Je to cibuľovitá bylinka s jemnou cesnakovou chuťou a radí sa medzi takzvané jarné efemeroidy – rastliny, ktoré rýchlo vyrastú skoro na jar, ale aj čoskoro odumrú. Preto si čerstvé listy medvedieho cesnaku môžete užívať len pár týždňov v roku. Obvykle od konca marca do mája, pričom koncom posledného jarného mesiaca začína kvitnúť a stráca svoju výraznú chuť a vôňu. Preto hor sa na zber.

Ako ho spoznať?

Medvedí cesnak má charakteristickú vôňu. Ak si nie ste istí, môžete pomliaždiť listy medzi prstami a skontrolovať, či uvoľňujú cesnakovú vôňu. To ho práve oddeľuje od jedovatej konvalinky. Listy konvaliniek nijako výrazne nevoňajú. Ide o jasné znamenie aj pre tých, čo sa necítia ako bylinkári. Týmto jednoduchým spôsobom by ste mali byť schopní ho odlíšiť aj od iných rastlín, s ktorými môžete medvedí cesnak zameniť. Listy sú tmavo zelené a majú tvar kosáka. Konvalinka má širšie, eliptické listy, ktoré sú svetlejšie a môžu byť mierne žltkasté.

Prírodné antibiotikum

Medvedí cesnak je známy svojimi silnými antibakteriálnymi účinkami. Pri chrípke a prechladnutí funguje ako prevencia a zároveň liek. Má podobné účinky ako klasický cesnak, akurát je pri konzumácii menej výrazný a ocenia ho aj tí, ktorým klasický cesnak spôsobuje tráviace problémy, alebo prudký pokles tlaku.

Sezóna medvedieho cesnaku je krátka. Takto si ho môžete vychutnávať aj celý rok Čítajte aj Medvedí cesnak. Viete ho využiť na maximum?

Účinkuje na kvasinky

Bylinkárky obvykle veľmi oceňujú jeho pôsobenie proti kvasinkovým infekciám, s ktorými mnohé ženy bojujú dlhé týždne aj mesiace. Do protikvasinkovej diéty sa ho preto určite oplatí zaradiť. Za tieto účinky vďačí látke zvanej alicín.

Skvelý na imunitu aj jarnú únavu

Vňať medvedieho cesnaku obsahuje veľké dávky vitamínu C. Nielen z toho dôvodu podporuje celkovú obranyschopnosť tela. Okrem úctyhodného množstva céčka obsahuje medvedí cesnak aj veľa železa, ktoré je dôležité pre tvorbu krvi. Medvedí cesnak je ideálnym doplnkom pre jarný detox. Má diuretické účinky a pomáha čistiť krv a obličky.

Pochutí na mnoho spôsobov

S medvedím cesnakom nemusíte nutne vymýšľať nejaké zložité recepty. Skvele ho využijete prakticky všade tam, kam si bežne sypete iné čerstvé bylinky ako napríklad pažítku alebo petržlenovú vňať. Krajec chleba s čerstvým syrom a medvedím cesnakom sú chuťovo výborné jarné raňajky či desiata. Vňať bylinky si môžete nasekať aj do polievky, kefíru, pridať do nátierky, smoothie alebo napríklad jarného šalátu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #vitamín C #medvedí cesnak #kvasinková infekcia #železo #nachladnutie #antibakteriálne účinky

+ Robte to čo vás baví, avšak skúste to robiť v pohodlí domova.
Pozitívny prístup k práci otvorí nové možnosti,...

+ Nezabúdajte na ovocie a zeleninu, vaše telo ich potrebuje.
Nebuďte lenivý a pokúste sa každý deň spraviť aspoň...