Pestovanie byliniek či klíčkov v byte? Tu sú tipy, postup je naozaj jednoduchý

Postup pri pestovaní či nakličovaní byliniek? Je jednoduchý - v niektorých prípadoch nebudete potrebovať ani hlinu alebo kvetináč.

11.03.2022 09:00
bazalka, žena, bylinky, byliny Foto:
Pestovanie byliniek v malom určite zvládnete.
debata

1. Využite zvyšky zeleniny

Začnite tým najjednoduchším, a to odkrojenými časťami zeleniny. V pohári alebo miske si môžete vypestovať čerstvú vňať z odkrojeného vrchu koreňového petržlenu. Ponorte ho asi pol centimetra do vody a tú pravidelne dopĺňajte. Za pár dní obrastie čerstvými lístkami. Podobne sa dajú využiť zvyšky jarných cibuliek alebo póru. Spodnú časť stačí s korienkami ponoriť do pohára s vodou a za pár dní máte novú vyrastenú vňať.

bazalka, žena, bylinky, byliny Čítajte viac Problémy so stresom aj trávením? Pomôže bazalka! Čo si z nej môžete pripraviť?

2. Naklíčite si vlastné mikrobylinky

Klíčenie žeruchy v miske s mokrou vatou pozná určite každý, rovnako ale môžeme klíčiť aj iné semienka. Špeciálnu klíčiacu misku so sitkom alebo misku s vatou použite pre menšie semienka ako má žerucha, rukola, alfalfa, horčica alebo ľanové semienko. Oproti klíčeniu vo vate má klíčiaca miska tú výhodu, že nemusíte odrezať len hornú časť rastlinky, ale ľahko ju zo sitka vyberiete aj s korienkami a môžete konzumovať celú.

Na väčšie semienka je určený pohár so sitkom, ale použiť sa dá aj akýkoľvek pohár s kúskom plátna alebo sitkom, cez ktoré budete vodu vylievať. Pohár je určený pre väčšie semienka, ako sú fazule mungo, hrach alebo červená šošovica (obyčajné fazule nie sú na klíčenie vhodné, konzumovať sa môžu až po prevarení).

zväčšiť Pestovanie byliniek v malom určite zvládnete,... Foto: Eva Kovářová pre Bonami. Jej tvorbu nájdete na Instagrame Gathermoments.
bylinky Pestovanie byliniek v malom určite zvládnete, žeruchou môžete začať.

Postup je jednoduchý:

  • 1. Semienka nechajte cez noc namočené vo vode a ráno prepláchnite. Len pozor, treba rátasť s tým, že semienka napučia, preto nádobu neplňte až povrch.
  • 2. Vždy ráno a večer prepláchnite.
  • 3. Hotové klíčky pár dní vydržia čerstvé v uzavretej nádobe v chladničke.
  • Najlepšie na klíčenie sú bio alebo chemicky neošetrené semienka, určite nekupujte semienka určené na výsev, sú chemicky ošetrené. Väčšie semienka (hrach alebo fazuľa) nie je problém zohnať v každom obchode. Musia však byť nelúpané, inak nevyklíčia. Z tých menších sú dostupné špeciálne semienka určené priamo na klíčenie v záhradníckych potrebách.
Mäta Čítajte viac Na ktorom mieste balkóna sa darí mäte najlepšie? Jej lístky pomôžu aj pri chudnutí

3. Vypestujte si bylinky zo semienka
Ak sa chcete pustiť do klasiky, vyskúšajte bazalku. Je to jedna z najaromatic­kejších byliniek. V lete ju určite využijete na dochutenie mnohých pokrmov.

  • 1. Vysejte semienka do jogurtových téglikov.
  • 2. Zeminu poriadne navlhčite, nasypte semienka a zakryte asi pol centimetrom ďalšej zeminy.
  • 3. Zeminu udržujte vlhkú. Proces klíčenia môžete urýchliť prekrytím fóliou.
  • 4. Približne o týždeň až 14 dní už uvidíte prvé zelené lístky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #balkón #klíčky #pestovanie byliniek

+ Pravidelné stravovanie a vyvážená diéta sú nevyhnutné.
Ak ku niekomu vzhliadate, pokúste sa byť ako on, vy nato...

+ Dávajte si pozor nato čo hovoríte, mohlo by sa vám to splniť.
Plánovanie budúcnosti zabezpečí finančnú...