Ak si niektoré z nich osvojíte, pri sviatočnom pečení sa vyhnete malým či väčším zaváhaniam.
Ako na cesto?
- Všetky prísady, ktoré pri príprave cesta použijete (mlieko, tuk, vajcia…), by mali mať izbovú teplotu. Zároveň platí pravidlo, že najskôr treba premiešať suché prísady (múka, prášok do pečiva…) a potom prídu na rad tekuté.
- Cesto nie a nie poriadne kysnúť? Opäť ho rozvaľkajte, posypte práškom do pečiva a premieste.
- Lepí sa vám cesto na prsty a práca na koláči je tak zdĺhavá? Namiesto pridávania múky si ruky potrite olejom.
- Cesto sa môže lepiť aj na valček. Tu je takisto ľahká pomoc. Buď valček posypete múkou, alebo cesto prekryte mikroténovým vrecúškom či fóliou.
- Máte recept po babičke, podľa ktorého ide do cesta veľa vajíčok? Pár z nich pokojne nahraďte práškom do pečiva. V akom množstve? Dve tretiny vajec z pôvodného receptu zachovajte!
- Lístkové cesto vyvaľkáte ľahšie, ak ho vložíte medzi dva papiere na pečenie.
- Zabudli ste do cesta pridať cukor? Nič to! Koláč zachránite tým, že po dopečení ho polejete sladkou polevou.
Keď sa čosi nepodarí!
- Neviete vyklopiť koláč z formy? Povrch formy treba ochladiť utierkami namočenými v studenej vode.
- Občas sa stane, že pri plnení korpusu tekutou plnkou sa rozmočí. Zabrániť tomu sa dá tak, že korpus pred pečením potriete vrstvou vyšľahaných vajíčok so štipkou múky.
- Pomóc, koláč sa pripálil, čo robiť? Koláč obráťte, poprepichujte špajľou, pokvapkajte ovocným sirupom a cez noc nechajte odležať.
- Aj priveľmi suché cesto po dopečení sa ešte dá zachrániť. Jednoducho ho pokvapkajte rumom alebo šťavou z kompótu.
- Perníky sú tvrdé ako kameň? Vložte ich do plechovej nádoby, pridajte kúsky jabĺčka a uzavrite. O pár dní budú výborné.
Aby lepšie chutilo
- Vaša rodina miluje šišky? Do cesta na šišky pridajte lyžicu rumu, následne olejom tak výrazne nenasiaknu. A hneď po vyprážaní ich ešte uložte na papierové obrúsky.
- Kyprejšia bábovka? Do cesta pridajte troška rumu.
- Ak sa vám minuli vajcia a vy ste zabudli potrieť povrch koláča, môžete to urobiť aj rozriedenou smotanou alebo mliekom s cukrom.
- Poleva občas scukornatie. Ale tomu sa dá zabrániť. Ako? Pridajte do nej štipku soli.
- Piškótové cesto má mať krásnu žltú farbu. Ale čo robiť, ak majú vajíčka bledé žĺtky a cesto je mdlej farby? Na konci šľahania pridajte do cesta dve lyžice marhuľového džemu.
Článok vyšiel v novej ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.