Dá sa svietiť! Lacnejšie a ekologicky

Málokto z nás si dokáže predstaviť život bez elektriny. Oživuje kuchynské spotrebiče či záhradné kosačky, funguje vďaka nej vysávač a dokonca už nabíja aj automobily.

15.06.2016 17:00
energia, osvetlenie Foto:
debata

Bolo to však práve svetlo, ktoré sa stalo prvým verejným spoločenským využitím elektrickej energie. Jeho príchod, ktorý postupne zasiahol domácnosti po celom svete, priniesli elektrické žiarovky a išlo o jeden z prevratných momentov v histórii ľudstva. Dnes už elektrické osvetlenie vnímame ako úplnú samozrejmosť – stačí však, že v nejakom paneláku alebo dome vypadnú poistky a na pár minút si uvedomíme, aké by to bolo fungovať pri sviečkach či pod rúškom tmy.

Osvetlenie v domácnosti sa v posledných rokoch stalo veľmi populárnym. Mnoho z nás už nezostáva pri jednej centrálnej žiarovke, ale dáva si zabudovať celý systém – či už na podsvietenie kuchynskej linky, alebo stropné svetlá v obývacej časti bytu, alebo napríklad aj osvetlenie altánku v záhrade. S pribúdajúcou potrebou svetla a nárastom spotreby elektriny však už pred pár rokmi začal rásť aj dopyt po technológiách, ktoré by znížili spotrebu energie a vytvorili ekologickejšiu alternatívu pre domácnosti po celom svete.

Hoci alternatív je viac, najúspešnejšie sa v rámci šetrenia zatiaľ javia LED žiarovky, keďže spotrebujú až o 80–90 percent menej energie. Kým ešte pred pár rokmi bola ich cena podľa niektorých privysoká, dnes sa už v širokej konkurencii a tiež pod tlakom ekologizácie stali dostupnejšími.

Päť benefitov LED osvetlenia

  1. Dlhá životnosť – niektoré modely dokážu svietiť až 100-tisíc hodín, čo je zhruba 11 rokov intenzívneho používania a vyše dvadsať rokov používania na polovicu výkonu.
  2. Odolnosť – zvládajú otrasy, vibrácie či externé zásahy a to z nich robí alternatívu aj pre vonkajšie osvetlenie.
  3. Ekologické zloženie – komponenty LED žiaroviek nie sú toxické a dnes sa už vyrábajú stopercentne recyklovateľné modely.
  4. Efektivita – pri výrobe svetla sa efektívne využije 80 až 90 percent elektrickej energie. Pri klasických žiarovkách to bolo zhruba len 15 % a zvyšok elektriny vytváral teplo.
  5. Flexibilita – týka sa dizajnovej stránky. LED žiarovky sa dajú zabudovať kamkoľvek, fungujú sólovo alebo v zložitých svetelných systémoch.

Ako ešte ušetriť elektrinu doma

  • vypínajte svetlá, ale aj televíziu, DVD prehrávač či rádio, keď ich nepoužívate
  • nenechávajte elektronické spotrebiče v móde standby, môže dosahovať až 90 % spotreby energie zapnutého prístroja
  • na zohrievanie jedla používajte mikrovlnku namiesto elektrického sporáka, spotreba je nižšia
  • nepredhrievajte rúru a nenechávajte ju otvorenú dlho počas pečenia
  • namiesto sušičky nechajte bielizeň vyschnúť na sušiaku
  • pravidelne odmrazujte chladničku aj mrazničku, napĺňajte ju, ale neprepchávajte

Ak by milión ľudí vymenil jednu klasickú žiarovku za LED žiarovku, z pohľadu emisií CO2 by sme to mohli prirovnať k stiahnutiu 6 700 áut z ciest na jeden rok alebo k zasadeniu 17 miliónov stromov.

Článok vyšiel v novej ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ekológia #osvetlenie #ženský magazín MiA #šetrenie energiou

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...