Nacisti z nej spravili symbol nemeckej ženy, ona bavila národ a donášala Sovietom: Osud krásky s maďarskou krvou bol plný prekvapení

Osud jednej z dnes už možno zabudnutých hereckých hviezd z obdobia pred a počas druhej svetovej vojny, si zaslúži pozornosť. Reč je o Marike Rökkovej, herečke, od ktorej narodenia uplynie vo štvrtok 110 rokov.

02.11.2023 15:30
Marika Rökk Foto:
Marika Rökk na zábere z filmu Hallo Janine z roku 1939. Ten rozbehol jej kariéru vojnovej hviezdy, ktorá upokojovala a zabávala nemecký národ.
debata (3)

Nemecká herečka, tanečnica a speváčka maďarského pôvodu sa narodila 2. novembra 1913 a bola hviezdou nemeckých vojnových filmov. V 30. a 40. rokoch 20. storočia stelesňovala „novú nemeckú ženu“ a starala sa o zábavu národa v ťažkej vojnovej dobe. Dokumenty odtajnené v 21. storočí ale ukázali aj to, že Rökková bola v 40. rokoch sovietskou špiónkou. Bola súčasťou sovietskej vyzvedačskej siete Krona a odovzdala Sovietom napríklad plány na operáciu Barbarossa alebo stratégiu bitky pri Kursku.

Televízna moderátorka a bývalá playmate Victoria Bonya na pláži v Miami. Čítajte viac Niekto to rád nahé! Ruská moderátorka skočila do vĺn úplne naostro

Pôvodom Maďarka narodená v Káhire sa mala z vôle ministra propagandy Josepha Goebbelsa stať domácou verziou hollywoodskych filmových idolov, najmä Ginger Rogersovej a Rity Hayworthovej. Bola obľúbenou herečkou Adolfa Hitlera a podľa špekulácií zrejme aj Goebbelsovou milenkou.

Marika Rökk na zábere z filmu Korantry, ktorý...
Herečka Marika Rökk na zábere z 50-tych rokov...
+2Herečka, tanečnica a zabávačka Marika Rökk v...

Jej prvým manželom bol režisér Georg Jacoby, ktorý tiež natočil veľkú časť komédií s Rökkovou v 40. rokoch. Aj on bol členom siete Krona. Herečka dostala po vojne dištanc vo filme, ale zrušený bol už v roku 1947, hoci po vojne sa venovala najmä operetnému divadlu. Podľa niektorých historikov je možné, že vo výzvednej činnosti pokračovala aj po vojne.

zväčšiť Herečka, tanečnica a zabávačka Marika Rökk v... Foto: Profimedia
Marika Rökk Herečka, tanečnica a zabávačka Marika Rökk v roku 1984.

Prvýkrát bola identifikovaná ako možná agentka KGB už v roku 1951 západonemeckou organizáciou Gehlen, ktorá upozornila na jej údajné „spojenie so sovietskymi orgánmi“. Gehlen bola spravodajská služba, ktorú v júni 1946 zriadili úrady americkej okupačnej zóny prevažne z nemeckých pracovníkov. Je predchodcom Spolkovej spravodajskej služby (BND).

Herečka Catherine Deneuve na zábere z roku 1969. Čítajte viac Jej krása brala dych, svet módy formuje dodnes. Ikona Catherine Deneuve je vzorom aj v 80-ke, toto sú jej najkrajšie podoby

Rökková od mladosti tancovala, prvý film natočila v Anglicku v roku 1930. Jej filmovú kariéru v Nemecku naštartovala snímka Ľahká kavaléria (1935). V Nemecku natočila postupom doby zhruba 50 filmov, napríklad Žobravý študent (1936), Gasparone (1937), Hallo Janine (1939), Kora Terry (1940) alebo Die Frau meiner Träume (1944).

V roku 1945 sa jej narodila dcéra, natáčať (predovšetkým hudobné) filmy začala opäť po roku 1948. Hrala napríklad v snímke Dieťa Dunaja (1950), Czardasfürstin (1951), Maske in Blau (1953), neskôr aj v seriáloch. Žiarila aj v operetách, kariéru ukončila v roku 1986. Zomrela 16. mája 2004 v rakúskom Badene pri Viedni vo veku 91 rokov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nacisti #herečka #Špiónka #Joseph Goebbels #Marika Rökk

+ Začnite sa viac hýbať, napríklad beh vášmu telu prospeje.
Ak dovolíte aby vás lenivosť zdolala, nič tak nikdy...

+ Nehazardujte so svojim zdravím, hazardujete tak aj s ľuďmi okolo vás.
Neustále prekonávajte sami seba, naučíte...