Zo zápasníka jedným z najpredávanejších slovenských umelcov: Ašot Haas má recept na úspech - pokoru aj hyperaktivitu

Iba nedávno sa stal laureátom ceny Krištáľové krídlo za umenie, meno Ašota Haasa je však už dlhší čas známe fanúšikom súčasnej umeleckej tvorby.

12.05.2024 00:00
debata
V dnešných časoch nám chýba najmä pokoj, aby sme vedeli vnímať umenie, hovorí Ašot Haas
Video
Zdroj: TV Pravda

Rodák z Moskvy sa od prvého kontaktu s umením rozhodol orientovať na moderné technológie a zapájať do svojej práce stále nové techniky. „Asi môže za to moja hyperaktivita. Bol som jedným zo študentov na VŠVU, ktorý začal migrovať medzi ateliérmi,“ vysvetlil v relácii Ide o nás výtvarník a vizuálny umelec, ktorý skúsenosti zbieral v ateliéri skla, sochy či industriálneho dizajnu.

Eliška Sky Čítajte viac Vyrastala som vo svete, kde som mala pocit, že nezapadám. Krása má veľa podôb, chcem ich ukazovať

Zaujímavosťou pritom je, že ako malý chlapec – čerstvo po príchode na Slovensko v roku 1989 nastúpil na športové gymnázium a niekoľko rokov sa venoval súťažnému zápaseniu. Čoskoro však pochopil, že jediná cesta je práve tá, ktorá sa spája s tvorivosťou. Základ mal určite dobrý, keďže v jeho rodine pôsobí viacero umelcov.

Výber z tvorby vizuálneho umelca Ašota Haasa.
Výber z tvorby vizuálneho umelca Ašota Haasa.
+7Výber z tvorby vizuálneho umelca Ašota Haasa.

Dnes patrí Ašot Haas medzi najúspešnejších a aj najpredávanejších autorov. Cenu, ktorú získal nedávno, nevníma len ako ocenenie seba samého, ale tiež celého tímu.

1 Čítajte viac Priať manželovi lásku k inej žene bola pre mňa utópia. Ale ten, kto sa zamiluje, si to musí prežiť, liek neexistuje

„Sme spolu zhruba dvadsať rokov a sú to špičky vo svojom obore. Ale je to najmä rodina,“ vysvetlil tiež Haas, s ktorým sme sa vrátili k jeho začiatkom, zhováralo sa o hľadaní aj odmietaní, o hľadaní nových postupov. Ale načali sme aj viaceré spoločenské témy ako je vnímanie umenia či zvyšujúci sa nástup umelej inteligencie v našich životoch.

Viac si pozrite v relácii vo videu vyššie, prípadne si môžete vypočuť náš rozhovor v podcastovej podobe.

Výber z tvorby Ašota Haasa vo videopodobe

Video
Zdroj: archív Ašota Haasa
Video
Zdroj: TV Pravda

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #úspech #socha #umenie #umelá inteligencia #výtvarník #sklo #Ašot Haas #Krištáľové krídlo

+ Hrozí nevoľnosť z horúčav je nevyhnutné, aby ste dodržiavali pitný režim.
Aktívne vyhľadávanie spätnej väzby...

+ Zameranie sa na pozitívne aspekty cvičenia zvyšuje vašu motiváciu.
O prípadných zmenách sa porozprávajte s...