Už sa stretávame aj s tým, že treba obmedziť politické vtipy. Ale v dobe temna nás môže humor zachrániť, hovorí Simona First Salátová

Je jednou zo ženských predstaviteliek špecifického humoristického žánru. Simona First, azda známejšia pod pôvodnom priezviskom Salátová sa venuje stand-up comedy. V prestávke svojho turné sa zastavila aj na návšteve v redakcii Pravdy.

17.03.2024 00:00
debata (21)
Vraj treba treba obmedziť politické narážky, hovoria nám v televíziách. Ale v dobe temna nás môže humor zachrániť
Video
Zdroj: TV Pravda

V rozhovore sa dozviete:

- ako Simona pracuje s rutinou vystúpení, keď ju každý večer čaká stand-up comedy šou v inom meste
- ako dlho trvalo nájsť si v komediálnom žánri komfortný priestor a spôsob vystúpenia, s ktorým je spokojná
- prečo je v stand-upe dôležité dosiahnuť vnútornú slobodu
- majú to ženy v šoubiznise a komediálnej profesii ťažšie?
- ktorá známa Slovenka je najväčším vzorom Simony a čo jej trochu prekáža na komičkách zo zahraničia
- ako si nastavuje hranice svojho humoru. A nastavuje si ich vôbec?
- dokáže posunúť stand-up comedy naše myslenie a otvoriť nás k väčšej tolerancii
- ako Slováci reagujú na politické vtipy?
- šlo by robiť komédiu aj bez kontaktu s publikom?
- ako sa jej hovorí dnes o detstve v rodine, v ktorej bolo domáce násilie
- aké vzorce si preniesla z ťažkého detstva do dospelosti a ako s nimi pracuje
- čo môže podľa nej pomôcť deťom v rodinách s domácim násilím
- čo určite nepomôže a čo ťažko vnímala aj Simona počas celého detstva
- zlepšila sa podľa nej práca oficiálnych orgánov a úradov v súvislosti s násilím v rodinách?
- prečo ju hnevá, že štát chce vziať financie a podporu mimovládnych organizácií
- ako Simona vníma nárast agresie vo verejnom priestore
- môže nás humor navrátiť ku ľudskejšej podstate
- ako vníma cenzúru a či si vie predstaviť, že by sa postavila rozhodnutiu televízií

Komička a influencerka sa so svojím vystúpením presúva z jedného mesta do ďalšieho, po Slovensku sa jej posledné mesiace darí azda ešte viac v susednom Česku. Svedčí o tom aj počet vystúpení, ktoré u susedov má. Pre Pravdu prezradila, že rutinu sa snaží prekonávať vedome. „Vždy si dávam pred vystúpením takú krátku meditáciu a vytvorila som si na to psychologický náhľad – že vždy chodím na kávu s ľuďmi do iného mesta. A ja im na tej ‚káve‘ za hodinu, možno hodinu dvadsať, čo s nimi som, porozprávam všetko o mojom živote,“ vysvetlila v relácii Ide o nás Simona First.

Adela Vinczeová Čítajte viac Keď sme si začali brať dieťa domov, pochopili sme, že je 'náš' a patrí k nám, hovorí otvorene o adopcii pre Pravdu Adela Vinczeová

Hranice v humore si vraj nestanovuje sama. Teda s výnimkou toho, že by nikdy nehovorila nič rasistické alebo homofóbne. „Hranice si však nastavujete vy. Ako divák. Každý si môže vybrať, čo mu vyhovuje – či čierny humor, či poetický alebo rodinný. Divák rastie s komikom a učí sa určovať si vlastné hranice. A zároveň veľakrát aj vtipy, ktoré sa zdajú, že už sú za hranicou, sú možno o niečom, čo sa samotný komik snaží spracovať,“ prezradila tiež v rozhovore pre reláciu TV Pravda Simona First.

V stand up komédii si umelec hľadá svoje miesto...
V stand up komédii si umelec hľadá svoje miesto...
+14Simona First s manželom Teodorom Firstom a...

Ona sama vraj už do programu zaradila aj dva vtipy o domácom násilí, ktorého bola spoločne s mladším bratom doma celé detstvo svedkom. Podčiarkuje, že aj keď publikum často zostane ticho, alebo s údesom vydýchne, je to tiež reakcia, ktorá komikom môže pomôcť. „Už to, že dokážete vybudovať v publiku istý typ reakcie, vám môže pomôcť s tým potom pracovať ďalej,“ ozrejmila Salátová.

zväčšiť Simona Salátová má svoj vlastný stand-up comedy... Foto: Voyo
Simona Salátová Simona Salátová má svoj vlastný stand-up comedy špeciál s názvom "Simona donaha!".

Hoci o téme domáceho násilia dokáže povedať vtipy na pódiu, na realitu sa jej spomína ťažko. Ani tejto téme sme sa však v relácii Ide o nás nevyhli. „Keď človek prežije nejakú traumu, či už je to z násilia, alebo znásilnenia a takýchto činov, trvá roky, kým sa dá o tom rozprávať. Nikomu, kto to nezažil a má potrebu sa k tomu vyjadrovať – ako napríklad naši politici – a evidentne im nedopína, čo to je zložitý proces sa s tým popasovať a prestať pochybovať o tom, že za to môžete vy. Že vy ste ten chybný článok. To je tá základná vec, ktorá mne zostala ako dieťaťu a riešim ju doteraz – že keď budem o tom rozprávať, tak tí ľudia si budú myslieť, aký ja som poškodený kus niečoho. Preto si myslím, že je ťažko sa k tomu vyjadrovať,“ priznala sa.

672433421 Čítajte viac Slušní muži sú ako červené auto, hovorí Evelyn Kramerová. Keď veríte, že sa objaví, príde. Mám šťastie na džentlmenov

Zároveň však vníma svoju verejnú úlohu aj v širšom kontexte a snaží sa používať svoju popularitu a meno na podporu aktivít v prospech detí či na prevenciu násilia. Aj preto nedávno podporila iniciatívu Zastavme cyklus násilia s Alianciou žien Slovenska. Hnevá ju, že posledné kroky vlády sťažujú fungovanie mimovládnych organizácií, ktoré veľakrát suplujú úlohu štátu v kontakte s obeťami domáceho násilia – či už ide o dospelých alebo deti. So šokom často pozoruje, ako narastá agresia vo verejnom priestore. „Veď to je rovnaká esencia násilia, ako som ja zažívala ako dieťa. Teraz ju dostávam na internete. A nielen ja, ale mnohí iní,“ uviedla.

zväčšiť Komička Simona Salátová. Foto: archív Simony Salátovej
Simona Salátová Komička Simona Salátová.

Komička tiež priznala, že poslednú dobu pozoruje istú nevôľu voči politickým vtipom. No humor je podľa nej to, čo pomáha prekonať aj najťažšie časy. „Mojou večnou modlou sú páni Lasica a Satinský, ktorý práve v takejto dobe to dokázali. A mnoho aj iných komikov československých, ktorí v ťažkých časoch humor vedeli robiť tak, že máte pocit, že práve najväčšie klenoty humoru sú z toho obdobia,“ uviedla Simona First.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

V rozhovore sa dozviete tiež, čo hovorí Simona na cenzúru, ako slovenské publikum reaguje na politické vtipy, ako vníma sexuálne vtipy od ženských komičiek či kto bol jej najväčším mužským vzorom. Viac už v relácii Ide o nás.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #Politika #domáce násilie #šou #humor #vtip #stand-up #Simona Salátová #Simona First

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...