Absurdný diktát tiktoku! Deti túžia po mladistvej pleti, nakupujú krémy proti vráskam. Je to škodlivé, ozývajú sa odborníci

Veľká sieť lekární vo Švédsku nebude predávať kozmetiku proti starnutiu deťom mladším ako 15 rokov.

22.03.2024 11:00
dieťa, dievča, kozmetika, tvár, tínedžer Foto:
Tínedžeri nepotrebujú kozmetiku proti vráskam.
debata

Ide o reakciu na to, že na sociálnych sieťach sa vo veľkom šíria príspevky propagujúce používanie prípravkov, ktoré sú pre pokožku detí a dospievajúcich nevhodné a potenciálne škodlivé. Napísal o tom britský denník The Guardian.

vrstvenie, hydratácia, pleť Čítajte viac S pleťou dokáže zázraky, ťažko nájdete lepšieho pomocníka: S touto kyselinou omladnete a nielen to...

Sieť lekární Apotek Hjärtat, ktorá má vo Švédsku asi 390 pobočiek, nebude predávať enzýmové peelingy, prípravky s AHA a BHA kyselinami, vitamínom A alebo C klientom mladším ako 15 rokov, pokiaľ nebudú mať súhlas rodičov alebo lekárske potvrdenie, že takúto starostlivosť naozaj potrebujú.

Švédske médiá v poslednom čase prinášajú správy o tom, že deti mladšie ako 13 rokov prejavujú nebývalý záujem o prípravky na starostlivosť o pleť. Jeden z reťazcov s týmto sortimentom uviedol, že pätina až dve pätiny zákazníkov sú z tejto vekovej skupiny. The Guardian píše, že podobné prípady, keď už desaťročné deti používajú drahé prípravky proti starnutiu, sú aj v Británii. Mnoho z tých, ktorí napriek svojmu veku túžia po „mladistvej“ pleti, sú pod vplyvom videí, ktoré vidia napríklad na tiktoku.

zena, joga, cvicenie Čítajte viac Ako sa udržujú fit celebrity? Toto sú triky, ktoré pomôžu aj vám

Annika Svedbergová, hlavná farmaceutka siete Apotek Hjärtat povedala, že deti naozaj nepotrebujú používať kozmetiku, ktorá napríklad obmedzuje tvorbu vrások alebo zjednocuje tón pleti.

„V prípadoch, keď má dieťa nejaké kožné ochorenie, napríklad atopický ekzém, môžu určité prípravky prispieť k zhoršeniu stavu alebo obnoveniu príznakov ochorenia,“ upozorňuje. Vekové obmedzenie na predaj niektorých prípravkov podľa Svedbergovej prispeje k tomu, že rodičia s deťmi preberú, ako vyzerá rozumná starostlivosť o pleť, ktorá „vychádza z potrieb, a nie z ideálov“.

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #sociálne siete #kozmetika

+ Zdravý životný štýl vás nabije pozitívnou energiou.
Naučte sa hovoriť nie zbytočným výdavkom a strate času....

+ Pred vami je krásny deň, preto si ho nenechajte ničím a nikým pokaziť.
Čím skôr dokončíte, čo nemáte radi, tým...