Postihuje líca, bradu, čelo a nos. Ako zabojovať s nepríjemným kožným ochorením?

Pretrvávajúce vyrážky, rozšírené cievky či trvalé začervenanie tváre môžu značiť rozaceu alebo tzv. ružovku.

15.03.2024 15:48
pery, žena, líčenie, zrkadlo, tvár, starostlivosť Foto:
Pretrvávajúce vyrážky, rozšírené cievky či trvalé začervenanie tváre?
debata (1)

Uviedla to Ružena Sochorová z kliniky Life Style, ktorá v prípade objavení sa príznakov odporúča vyhľadať lekára.

Rozacea je neinfekčné zápalové ochorenie pokožky tváre. Najčastejšie postihuje líca, bradu, čelo a nos. „Vyskytuje sa v rôznych formách a typoch. Od drobných viditeľných cievok cez hnisavé vyrážky až po zhrubnutú kožu. Prejaviť sa však môže aj zápalom očných spojiviek,“ priblížila Sochorová. Dodala, že na rozdiel od akné rozacea nie je vyvolaná nadmernou tvorbou mazu v pokožke.

vedci, výskum, dna Čítajte viac Výskumníci geneticky upravili kožnú baktériu, aby výlučkami pomáhala liečiť akné

Spúšťačmi ochorenia môžu byť stres, nadmerné slnečné žiarenie, teplo, chlad, fajčenie i užívanie alkoholu a niektorých steroidných liekov, prípadne obľuba pikantných a korenistých jedál. K rozvoju ochorenia môže prispieť aj nesprávna pleťová kozmetika. Medzi dráždivé látky patria podľa Sochorovej alkohol, gáfor, mentol, výťažky z mäty a eukalyptu, parfum, ovocné kyseliny a látky obsiahnuté v pílingoch.

Prevenciou je najmä dôkladná starostlivosť o pleť a pokožku. „Na umytie tváre je najlepšie použiť vlažnú alebo studenú vodu, potom ju osušiť jemným potieraním uterákom. Ak je voda príliš horúca alebo príliš studená, môže spôsobiť začervenanie pokožky, prípadne ho zhoršiť. Ak je pokožka príliš suchá, hydratovať ju možno zvlhčovačmi. Tie zmierňujú aj svrbenie a zabraňujú popraskaniu pokožky, ktoré zvyšuje pravdepodobnosť zápalu,“ odporučila lekárka.

šípky, olej, žena, pokožka, tvár, krásna žena, kozmetika Čítajte viac Zmiernenie pigmentácie či jazvičiek po akné? Vyskúšajte olej, ktorý sa spája s jeseňou

Základom liečby je odstránenie rozšírených cievok cievnym laserom. „To je potrebné opakovať približne každé dva až tri týždne. Ak je prítomné začervenanie pleti, veľmi dobrým pomocníkom je intenzívne pulzné svetlo. Vyrážky na pleti je potrebné liečiť lokálnymi prípravkami s obsahom metronidazolu. Pri intenzívnejšom zápale podávame tablety s obsahom metronidazolu alebo deoxymykoínu. V súčasnosti sa osvedčili botulotoxínové injekcie do oblasti tváre a cievny laser,“ dodala Sochorová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rozacea

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...