Problémy so spánkom? Zaujímavý prieskum odhaľuje aj to, koho a prečo nepostihujú

Najčastejšie majú podľa prieskumu dlhodobé problémy so spánkom tí, ktorí nemajú pravidelný spánkový režim.

14.04.2024 17:00
spánok, ospalosť Foto:
Problémy so spánkom?
debata (1)

Zhruba sedem z desiatich ľudí v ČR má alebo v minulosti malo problémy so spánkom, pričom takmer polovica svoje ťažkosti nijako neriešila. Ukázal to prieskum výskumnej agentúry STEM/MARK medzi obyvateľmi Česka.

Najčastejšie majú podľa prieskumu dlhodobé problémy so spánkom tí, ktorí nemajú pravidelný spánkový režim. Týka sa to takmer 40 percent respondentov, ktorí buď vstávajú a chodia spať podľa toho, kedy sa im chce, alebo pracujú na zmeny a režim ich spánku sa tak neustále mení.

spánok, oddych, relax Čítajte viac Do postele o deviatej večer? Nový trend medzi mladými šetrí peniaze aj energiu. O nič neprichádzame, tvrdia

Naopak, najlepšie sú na tom v tomto ohľade ľudia, ktorí chodia spať a vstávajú v rovnaký čas počas pracovného týždňa aj cez víkend. Takýto režim podľa agentúry dodržiava asi pätina opýtaných, pričom častejšie sú to ľudia starší než 60 rokov.

Väčšina z tých, ktorí sa rozhodli svoj spánok zlepšiť, sa rozhodla upraviť svoje návyky najčastejšie zlepšením podmienok na spanie či stravovacieho režimu alebo tiež zvýšením fyzickej činnosti počas dňa. Asi pätina sa podľa prieskumu rozhodla svoje problémy riešiť so psychológom či liekmi na predpis.

žena, spánok, zaspávanie, noc, zlý spánok, relax, posteľ Čítajte viac Aká je najlepšia poloha pre spánok, keď bojujete s chrápaním, bolesťou krku či chrbta? A čo vznik vrások?

V porovnaní s ďalšími problémami, ktoré ľudí trápia, sa zlý spánkový režim umiestil podľa STEM/MARK na štvrtom mieste. „Najčastejšie ľudia riešia zlé stravovacie návyky, zlý životný štýl, stres z osobného a pracovného života, ale aj zo spoločenských a životných podmienok, čo môže mať negatívny dôsledok na ich spánok,“ uviedla výskumná agentúra. Častejšie majú podľa nej dlhodobé problémy so spánkom práve ľudia, ktorí riešia tieto životné situácie.

Do prieskumu agentúry STEM/MARK, ktorý sa uskutočnil od 26. do 29. februára 2024, sa zapojilo 507 osôb vo veku 18 – 64 rokov.

plank, žena, tréning, cvičenie, postava Čítajte viac Osem zmien na poli životného štýlu a výsledok? Život si predĺžite až o 20 rokov

Pri problémoch so zaspávaním vedia pomôcť bylinky či éretické oleje. Levanduľový éterický olej je možno najznámejší, čo sa podpory zdravého spánku týka. Jeho relaxačné a upokojujúce účinky sú vedecky podložené. Levanduľa môže pomôcť zmierniť úzkosť a stres, čo z nej robí ideálnu voľbu na relaxáciu pred spaním – o éterických olejoch na zaspávanie čítajte tu.

Čo sa čajov týka, obľúbeným pri problémoch so zaspávaním je harmančekový. Má sedatívne vlastnosti, ktoré môžu pomôcť znížiť nespavosť a vytvoriť ideálne podmienky pre pokojný nočný odpočinok – aké ďalšie čaje sú vhodné pri zaspávaní?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #spánok #zaspávanie

+ Hydratácia je kľúčom k vitalite a lepšiemu zdraviu.
Čas strávený učením o investíciách sa vráti násobne....

+ Malé zmeny vo vašej strave môžu priniesť veľké výsledky.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, bude to tak najlepšie...