Naším zvykom je umiestniť potraviny najčastejšie práve do chladničky. Ale možno by ste mali vedieť, ktorým plodom to vôbec neprospeje.
Dôvodom je zmena konzistencie, chuti, alebo aj farby. Niektoré potom tiež vplývajú na iné skladované potraviny a môžu urýchliť napríklad ich kazové procesy.
Výskumný tím z kalifornskej univerzity dokonca vypracoval zoznam potravín, ktoré by sme nemali ukladať do chladničky a je prekvapivo dlhý. Skúmali vlastnosti jednotlivých druhov ovocia či zeleniny a tiež zmeny, ktoré prejavili po uložení do chladného priestoru výkonného zariadenia.
Prekvapením sú napríklad citrusové plody – či už pomaranče, grapefruity, citróny a limetky, ale ani kivi by nemali byť skladované v chladničke. Pridávajú sa k nim aj jablká, nektarinky, broskyne či mango. Problémom je chlad pre avokádo alebo banány.
Čo sa zeleniny týka, už dávno sa vie o tom, že chlad nerobí dobre paradajkám. Pridávajú sa k nim však aj uhorky, alebo napríklad zemiaky, baklažán, cibuľa, či napríklad tekvica a sladké zemiaky.