Sója bola dlhý čas považovaná za zdravý zdroj bielkovín, obľúbená predovšetkým u vegánov a vegetariánov, ale dopustiť na ňu nedali ani športovci a konzumenti zdravej výživy. Pre nežiadúce účinky je však neustále kritizovaná. Dnes má silnú konkurentnku: Lupinu!
Čo je lupina?
Strukovina. Sladké lupiny majú len zlomok horkosti originálnej lupiny, a preto sú pre človeka jedlé. Semená tejto rastliny obsahujú veľké množstvo bielkovín, porovnateľné so sójou. V Portugalsku je lupina dobre známa už dlho, ponúkajú ju na hryzkanie ako oriešky v mnohých baroch.
Zaujímavá pre vegetariánov
Sladká lupina neobsahuje škrob, je bezlepková, bez laktózy a cholesterolu. Obsahuje všetkých osem esenciálnych aminokyselín a 30–40 percent bielkovín. Obzvlášť cenná je aminokyselina lyzín, ktorá sa v obilninách takmer vôbec nenachádza. Znamená to, že lupinu môžeme vnímať ako zdravú pochúťku, z ktorej nepriberieme. Pre vegetariánov a vegánov je zaujímavá práve pre spomínaný vysoký obsah bielkovín.
Kde ju nájsť?
Z lupinovej múky sa už bežne pečie pečivo, medzičasom sa v obchodoch začali objavovať ďalšie lupinové produkty. Mlieko, jogurt, ale už aj párky, hamburger či gyros. Ponuka je bohatá.
Ako ju pripraviť?
Od jednoduchých müsli a chutných tyčiniek cez pikantné jedlá ako je hamburger z lupiny, až po zdravé dezerty. Topkou je určite čokoládová pena s lupinou, lupinová zmrzlina s mätou či palacinky.