Zo zdravej strukoviny lupiny sa dá vyčarovať aj rezeň

Vedeli ste, že strukovina lupina je ideálnou alternatívou sóje? Obsahuje veľa bielkovín a zdravých živín. Môžete si z nej urobiť aj rezeň!

25.10.2016 13:00
lupina Foto:
Zdravie v strukovine.
debata

Sója bola dlhý čas považovaná za zdravý zdroj bielkovín, obľúbená predovšetkým u vegánov a vegetariánov, ale dopustiť na ňu nedali ani športovci a konzumenti zdravej výživy. Pre nežiadúce účinky je však neustále kritizovaná. Dnes má silnú konkurentnku: Lupinu!

Čo je lupina?

Strukovina. Sladké lupiny majú len zlomok horkosti originálnej lupiny, a preto sú pre človeka jedlé. Semená tejto rastliny obsahujú veľké množstvo bielkovín, porovnateľné so sójou. V Portugalsku je lupina dobre známa už dlho, ponúkajú ju na hryzkanie ako oriešky v mnohých baroch.

Zaujímavá pre vegetariánov

Sladká lupina neobsahuje škrob, je bezlepková, bez laktózy a cholesterolu. Obsahuje všetkých osem esenciálnych aminokyselín a 30–40 percent bielkovín. Obzvlášť cenná je aminokyselina lyzín, ktorá sa v obilninách takmer vôbec nenachádza. Znamená to, že lupinu môžeme vnímať ako zdravú pochúťku, z ktorej nepriberieme. Pre vegetariánov a vegánov je zaujímavá práve pre spomínaný vysoký obsah bielkovín.

Kde ju nájsť?

Z lupinovej múky sa už bežne pečie pečivo, medzičasom sa v obchodoch začali objavovať ďalšie lupinové produkty. Mlieko, jogurt, ale už aj párky, hamburger či gyros. Ponuka je bohatá.

Ako ju pripraviť?

Od jednoduchých müsli a chutných tyčiniek cez pikantné jedlá ako je hamburger z lupiny, až po zdravé dezerty. Topkou je určite čokoládová pena s lupinou, lupinová zmrzlina s mätou či palacinky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #bielkoviny #lepok #vegánstvo #sója #lupina #strukovina #lyzín

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...