Marhuľový
Ak nie sú plody dosť šťavnaté, môžete k nim pridať trošku vína či hroznovej šťavy. Ak chcete mixovaný džem, miešajte marhule s jahodami alebo malinami.
Čerešňový
Slivky alebo iné bobuľové ovocie vytvorí v džemoch súlad chutí s čerešňami. Pri príprave polovicu plodov rozmixujte, konzistencia hotového produktu tak bude lepšia na roztieranie.
Jahodový
Pri jeho príprave vzniká často pri varení pena, ktorá je dôsledkom obsahu bielkovín v sladkých červených plodoch. Po uvarení penu odstránime, pretože bubliny vzduchu môžu poškodiť vzhľad a trvanlivosť džemu. Jahody sú vynikajúce v kombinácii s rebarborou, ríbezľami, višňami alebo marhuľami.
Broskyňový
Jemné hnedasté sfarbenie džemu spôsobujú šupky plodov. Ak chcete svetlejší džem, najprv broskyne (alebo nektárinky) olúpte. Stačí ovocie na chvíľu ponoriť do horúcej vody, šupka pôjde dolu ľahko.
Černicový alebo malinový
Kvalitné kupované plody poznáte podľa toho, že nemajú na dne debničky žiadnu šťavu. Spracujte ich okamžite. Kombinovať môžete napríklad černice s čerešňami alebo maliny s ríbezľami.
Rebarborový
Čoraz populárnejší džem pripravujeme z čerstvých plodov, ale môžeme ho uvariť aj z rebarbory, ktorú sme nakrájali na kúsky, zamrazili a pár mesiacov skladovali v mrazničke. Súlad chutí s rebarborou ponúknu jablká, hrušky či jahody.