Pár trikov na domáce džemy a ich variácie

Sezóna varenia džemov a lekvárov nie je len o otrockom dodržiavaní receptov. Čo tak skúsiť trošku kombinovania?

24.07.2016 14:00
druhy ovocia - džem Foto:
Kombinovať jednotlivé druhy ovocia môže byť vo výsledku veľmi osviežujúce.
debata

Marhuľový

Ak nie sú plody dosť šťavnaté, môžete k nim pridať trošku vína či hroznovej šťavy. Ak chcete mixovaný džem, miešajte marhule s jahodami alebo malinami.

Čerešňový

Slivky alebo iné bobuľové ovocie vytvorí v džemoch súlad chutí s čerešňami. Pri príprave polovicu plodov rozmixujte, konzistencia hotového produktu tak bude lepšia na roztieranie.

Jahodový

Pri jeho príprave vzniká často pri varení pena, ktorá je dôsledkom obsahu bielkovín v sladkých červených plodoch. Po uvarení penu odstránime, pretože bubliny vzduchu môžu poškodiť vzhľad a trvanlivosť džemu. Jahody sú vynikajúce v kombinácii s rebarborou, ríbezľami, višňami alebo marhuľami.

Broskyňový

Jemné hnedasté sfarbenie džemu spôsobujú šupky plodov. Ak chcete svetlejší džem, najprv broskyne (alebo nektárinky) olúpte. Stačí ovocie na chvíľu ponoriť do horúcej vody, šupka pôjde dolu ľahko.

Černicový alebo malinový

Kvalitné kupované plody poznáte podľa toho, že nemajú na dne debničky žiadnu šťavu. Spracujte ich okamžite. Kombinovať môžete napríklad černice s čerešňami alebo maliny s ríbezľami.

Rebarborový

Čoraz populárnejší džem pripravujeme z čerstvých plodov, ale môžeme ho uvariť aj z rebarbory, ktorú sme nakrájali na kúsky, zamrazili a pár mesiacov skladovali v mrazničke. Súlad chutí s rebarborou ponúknu jablká, hrušky či jahody.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #varenie #kombinovanie #sezóna #džem #druhy ovocia

+ Vaša cieľavedomosť vás môže dostať ďaleko, treba však vedieť kedy ju využiť.
Veľa ste pracovali, aby ste mali...

+ Obmedzte spracované potraviny a uprednostňujte čerstvé suroviny.
Snažte sa zapôsobiť hlavne na nadriadeného, iba...