Výnimočné ovocie
Čerstvo natrhané zrelé jahody sú jedným z najlepších darov prírody – sú sladké, chutia ohromne a obsahujú výnimočne málo kalórií. Navyše obsahujú kyselinu ellagovú. Iba dva iné druhy ovocia – čerešne a hrozno obsahujú túto osobitnú látku, ktorá bráni karcinogénom meniť zdravé bunky na nádorové.
Netradičný ocot
Chuť a farbu jahôd možno využiť napríklad v podobe jahodového octu, ktorý ozvláštni chuť jarných zeleninových šalátov. Stačí rozmixovať jahody na kašu a vlažným prevareným vínnym alebo jablkovým octom zaliať jahodový pretlak a pridať vetvičku čerstvej bazalky. Nádobu prikryjeme utierkou a necháme dva týždne lúhovať. Potom ocot precedíme cez plátno.
Vareškov tip: Jahodový dezert so smotanou a s medom
Dvadsaťpäť gramov tvarohu poriadne roztlačíme vidličkou, pridáme 2 lyžice šľahačkovej smotany, 2 lyžičky kvetného medu a všetko dôkladne premiešame. Pripravený tvaroh uložíme do šálky alebo pohára a dosypeme niekoľko lyžíc zmesi ovocia – jahôd, malín, čučoriedok a černíc. Vrch dezertu posypeme drvenými sušienkami.
Pozor na nadmernú konzumáciu
Najchutnejšie sú čerstvé čerešne – nemožno ich však zjesť veľa (odporúča sa maximálne 350 g denne). Pri ich kontakte s vodou dochádza k rýchlemu kvaseniu, čo môže spôsobiť nepríjemné zažívacie problémy, a preto sa odporúča, aby sa ich konzumácia nespájala s pitím vody či inej tekutiny.
Jarná ovocná delikatesa: Čerešňovo-čokoládový koláč
Potrebujeme:
5 vajec, 150 g strúhaných mandlí, 100 g horkej čokolády, 125 g masla, 2 veľké hrste vykôstkovaných čerešní, 1 vanilkový cukor, tuk a polohrubá múka na vymastenie a vysypanie formy
Postup:
1. Zmäknuté maslo dôkladne vyšľaháme so žĺtkami a s vanilkovým cukrom. Pridáme dotuha vyšľahaný sneh z bielkov a nakoniec vmiešame do cesta nastrúhané mandle a veľmi najemno nastrúhanú čokoládu.
2. Cesto nalejeme do koláčovej formy vymastenej tukom a vysypanej polohrubou múkou a poukladáme naň vykôstkované čerešne. Koláč dáme piecť pri teplote 170 °C a hotový ho môžeme posypať práškovým cukrom.