Jahody a čerešne: Jarné klenoty záhrad na našom stole

26.05.2016 15:00
Jahodová torta s penou z bielej čokolády
Jahodová torta s penou z bielej čokolády. Autor:

Jar je ideálnym obdobím na spojenie celoročnej receptovej klasiky s čerstvými sezónnymi surovinami.

Výnimočné ovocie

Čerstvo natrhané zrelé jahody sú jedným z najlepších darov prírody – sú sladké, chutia ohromne a obsahujú výnimočne málo kalórií. Navyše obsahujú kyselinu ellagovú. Iba dva iné druhy ovocia – čerešne a hrozno obsahujú túto osobitnú látku, ktorá bráni karcinogénom meniť zdravé bunky na nádorové.

Netradičný ocot

Chuť a farbu jahôd možno využiť napríklad v podobe jahodového octu, ktorý ozvláštni chuť jarných zeleninových šalátov. Stačí rozmixovať jahody na kašu a vlažným prevareným vínnym alebo jablkovým octom zaliať jahodový pretlak a pridať vetvičku čerstvej bazalky. Nádobu prikryjeme utierkou a necháme dva týždne lúhovať. Potom ocot precedíme cez plátno.

Vareškov tip: Jahodový dezert so smotanou a s medom

Dvadsaťpäť gramov tvarohu poriadne roztlačíme vidličkou, pridáme 2 lyžice šľahačkovej smotany, 2 lyžičky kvetného medu a všetko dôkladne premiešame. Pripravený tvaroh uložíme do šálky alebo pohára a dosypeme niekoľko lyžíc zmesi ovocia – jahôd, malín, čučoriedok a černíc. Vrch dezertu posypeme drvenými sušienkami.

Pozor na nadmernú konzumáciu

Najchutnejšie sú čerstvé čerešne – nemožno ich však zjesť veľa (odporúča sa maximálne 350 g denne). Pri ich kontakte s vodou dochádza k rýchlemu kvaseniu, čo môže spôsobiť nepríjemné zažívacie problémy, a preto sa odporúča, aby sa ich konzumácia nespájala s pitím vody či inej tekutiny.

Jarná ovocná delikatesa: Čerešňovo-čokoládový koláč

Potrebujeme:
5 vajec, 150 g strúhaných mandlí, 100 g horkej čokolády, 125 g masla, 2 veľké hrste vykôstkovaných čerešní, 1 vanilkový cukor, tuk a polohrubá múka na vymastenie a vysypanie formy
Postup:
1. Zmäknuté maslo dôkladne vyšľaháme so žĺtkami a s vanilkovým cukrom. Pridáme dotuha vyšľahaný sneh z bielkov a nakoniec vmiešame do cesta nastrúhané mandle a veľmi najemno nastrúhanú čokoládu.
2. Cesto nalejeme do koláčovej formy vymastenej tukom a vysypanej polohrubou múkou a poukladáme naň vykôstkované čerešne. Koláč dáme piecť pri teplote 170 °C a hotový ho môžeme posypať práškovým cukrom.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Páči sa Vám tento článok? Prosíme, podporte kvalitnú žurnalistiku.

Cieľom denníka Pravda a jeho internetovej verzie je prinášať Vám každý deň aktuálne spravodajstvo, rozhovory, komentáre, reportáže, videá, ďalšie užitočné a praktické informácie ako aj čítanie a obsah pre zábavu a voľný čas.

Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť Poslať SMS Predplatiť denník
#recept #jahody #čerešne #jarné ovocie
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Prechladnutie nevyliečite alkoholom, radšej zostaňte doma.
Veľa času trávite klebetami a rozoberáte veci,...

+ Oddýchnite si pri dobrom filme či seriály, odreagujete sa.
Už nepoužívate staré auto, pokúsite sa o jeho...