„Ide o recept veľmi jednoduchý na prípravu, ale zároveň netradičný,“ hovorí Gianfranco Iourio z pražského Wine Food Marketu. „Kombináciu lososa, balzamikového octu, sezamu a feniklu si zamilujete,“ vyhlasuje. Atk nech sa páči, váš víkendový obed môže vyzerať práve takto.
Losos v sezamovej kruste s balzamikovou redukciou a feniklovým šalátom
Na porcie pre 4 osoby potrebujete:
- 800 g lososa
- bielka z 2 vajec
- 200 g sezamu
- 250 ml balzamikového octu Pedroni (alebo iného)
- fenikel
- pomaranč
- olivový olej
- citrónová šťava
- soľ
- čierne korenie
Postup:
Lososa rozdelíme na štyri porcie, osolíme ho a okoreníme. Do jednej misky si pripravíme vaječné bielka a do druhej sezamové semienka. Najprv lososa obalíme v bielku a potom po celej ploche v sezame. Na plech dáme papier na pečenie, poukladáme na neho obaleného lososa a dáme ho do rúry vyhriatej na 180° Celzia piecť na dobu 15 minút.
Pripravíme si balzamikovú redukciu. Do kastrólika nalejeme balzamikový ocot a na miernom ohni ho varíme, kým nezmenší svoj objem na polovicu.
Fenikel nakrájame na tenké prúžky, olúpeme pomaranč a zbavíme ho vonkajšej aj vnútornej šupky. Šalát dochutíme citrónovou šťavou, olivovým olejom a trochou soli.
Lososa podávame preliateho balzamikovou redukciou, spoločne so šalátom z feniklu a pomaranča.