Obsahujú sodík, draslík, meď, zinok, vápnik či fosfor, vďaka svojmu zloženiu neutralizujú a z tela vylučujú ťažké kovy – olovo, ortuť či kadmium.
Zdravá šťava
Hrušková šťava spevňuje steny ciev, pôsobí močopudne a žlčopudne. Pre vysoký obsah draslíka podávame šťavu ako pomocný prostriedok pri poruchách srdcovej činnosti a šálka šťavy pomôže aj pri bolestiach žalúdka pri prekyslení.
Dôkladne umyť
Pri nákupe hrušiek si dávame pozor na prezreté žlté plody, na ktorých sú hnedé škvrny. Tie sa rýchlo kazia a strácajú vitamíny. Pred konzumáciou hrušky dobre umyjeme, aby sme sa zbavili pesticídov a iných chemických prostriedkov.
Rýchly recept: Hruškový šalát s vlašskými orechmi a hroznom
Potrebujeme:
hruška, PL olivového oleja, 100 g vlašských orechov, 0,5 kg červeného hrozna, zelený šalát, 50 g syra feta, PL sladkého ryžového octu
Postup:
1. Umytý, osušený šalát natrháme do misy. Vlašské orechy nasucho opražíme na panvici a nasekáme. Syr nakrájame na kocky.
2. Umytú neolúpanú hrušku nakrájame na plátky. Hrozno umyjeme a ak sú bobule príliš veľké, prekrojíme ich napoly.
3. Všetko pridáme do misy, pokvapkáme olivovým olejom a ryžovým octom. Zľahka premiešame.
Tip lenivého labužníka
Hrušky očistíme, nakrájame na mesiačiky, na masle v panvici ich opečieme, pridáme rozpolené vlašské orechy, všetko posypeme cukrom a necháme skaramelizovať, hrušky s orechmi nakoniec poukladáme na natrhané listy šalátov.