Okrem toho obsahuje dôležité prvky – kremík a fluór. V šaláte nájdeme takmer všetky potrebné vitamíny. To, čo ho robí z hľadiska jedálneho lístka dôležitým, je vláknina.
Posilňuje srdce
Šalát vďaka obsahu vlákniny masíruje steny tráviaceho ústrojenstva, a tak podporuje jeho činnosť, ďalej posilňuje imunitný systém, zvyšuje výkonnosť svalov, posilňuje srdce, zvyšuje prísun kyslíka do buniek, zlepšujú zužitkovanie bielkovín, uvoľňuje zápchu a je vhodný pri diétach.
Plejáda odrôd
Hlávkový šalát má mnoho odrôd, ktoré sa líšia veľkosťou aj tvarom hlávok, farbou a kučeravosťou listov. Hlávky sú viac či menej uzavreté, s jemnými listami a svetlo žltým srdiečkom. Niekedy dostať aj do červena sfarbený hlávkový šalát, ktorý má viac karoténu a jeho listy sú pevnejšie. Najviac cenných látok je vo vonkajších listoch.
Rýchly recept: Jarný hlávkový šalát s varenými vajcami, paradajkami a hráškom
Potrebujete:
- PL cukru
- hlávkový šalát
- 4 vajcia
- PL olivového oleja
- 250 g hrášku
- 250 g čerešňových paradajok
- PL octu
Postup:
- Najprv poriadne preperieme listy hlávkového šalátu a natrháme ich na kúsky, paradajky pokrájame na menšie kúsky.
- Pripravíme zmes paradajok, šalátu, hrášku a dressing z olivového oleja, octu a cukru. Zálievku vmiešame do šalátu.
- Jarný hlávkový šalát ozdobíme rozštvrtenými vajcami a podávame ho k údenému mäsu obvykle s pečivom.
Tip lenivého labužníka
Listy hlávkového šalátu najprv dôkladne umyjeme a natrháme, vložíme do misy, dáme do chladničky, medzitým zmiešame z troch lyžíc oleja, lyžice ovocného octu a lyžice citrónovej šťavy zálievku, ktorou krátko pred podávaním šalátové listy prelejeme.