Fakt zaujímavé prepočty! Novoročné predsavzatia o zdravšom živote prinesú finančné zisky. Vymeníte auto za bicykel?

Výsledkom novoročných predsavzatí nemusí byť len zdravší život a štíhlejšia postava.

05.01.2024 09:30
bicykel, cyklistika, cyklistka, cykloturistika,... Foto:
Vymeníte auto za bicykel?
debata (1)

Zmena životného štýlu môže byť zaujímavá aj z finančného hľadiska. Menej cigariet, alkoholu, či najazdených kilometrov totiž môže viesť k dlhodobým úsporám.

„Ak ušetrené peniaze neminiete na spotrebu, ale investujete ich, z dlhodobého hľadiska môžete získať desaťtisíce eur,“ zdôraznil investičný analytik spoločnosti FinGO.sk František Burda.

cigarety, žena, fajčenie Čítajte viac Akú máte šancu prestať s cigaretami, ak ste silná fajčiarka? Tu sú tipy

Napríklad človek, ktorý najazdí denne 8 kilometrov na bicykli namiesto auta, môže ušetriť každý deň asi 70 centov. Mesačne ide o približne 20 eur. „Ak by si ich nádejný cyklista odkladal a investoval 10 rokov, na konci by mal takmer 4000 eur. Za to už môže ísť s celou rodinou na dovolenku k moru,“ vyčíslil analytik.

Ešte zaujímavejšie podľa neho môže byť, ak niekto obmedzí pitie alkoholu a každý deň tak ušetrí 2 eurá, ktoré by minul napríklad na čapované pivo. To je mesačne 60 eur a po 10 rokoch ich investovania by takto človek získal viac ako 10 000 eur.

Aj vzhľadom na avizované ďalšie zdražovanie cigariet sú ešte vyššie možné úspory pri fajčiaroch. Jedna krabička denne môže vyjsť na 5 eur, čo je mesačne približne 150 eur. „Ak by ich nádejný nefajčiar každý mesiac investoval, po 10 rokoch by mal k dispozícii približne 26 000 eur, za čo by si už mohol kúpiť napríklad nové auto,“ priblížil analytik.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #financie #predsavzatia #zdravší život

+ Je ten správny čas zamyslieť sa nad svojou životosprávou.
Nespoliehajte sa sami na seba, nikto za vás vašu prácu...

+ Nenechávajte svoje myšlienky len pre seba, podeľte sa s niekým o nich.
Čas je cennejší ako peniaze, využite ho...