Rýchle tipy, ako posilniť imunitu a byť menej chorý

Máte pocit, že niekto si blízko len kýchne a vás už skláti choroba do postele? Je načase spraviť niečo so svojou imunitou. Pomocou piatich krokov pritom viete systematicky pracovať na jej posilnení. Nejde o nič zložité, drahé ani časovo náročné. Preto je tento recept prístupný skutočne každému.

06.01.2024 13:00
slnko, zima, radosť, imunita, vitamín D Foto:
Spánok, pohoda, slniečko! Jedným z najlepších spôsobov, ako sa zbaviť stresu je meditácia.
debata

Jedávajte pravidelne a zdravo

A vôbec to nemusí byť mnoho. Vyvážená strava s dostatočným množstvom vitamínov, minerálov a antioxidantov je kľúčová na posilnenie imunity. Dbajte na dostatočný príjem ovocia, zeleniny, celozrnných produktov, bielkovín, vlákniny a zdravých tukov. Ďalšou možnosťou, ako posilniť telo je zaradenie superpotravín do vášho jedálnička. Nesmieme samozrejme zabúdať, že fajčenie a alkohol zaťažujú orgány takže potom nemajú dostatok energie starať sa o procesy, ktoré by mali zabezpečovať. Veľmi dôležité je aj dodržiavať aj pitný režim, kam patria hlavne voda, čerstvé šťavy a čaje.

Pravidelný pohyb

Každodenná fyzická aktivita môže pomôcť posilniť imunitný systém tým, že zvyšuje cirkuláciu krvi a pomáha odstraňovať odpadové látky z tela. Nemusí ísť o šport na závodnej úrovni, ale menšia každodenná prechádzka je tiež cvičenie. Dôležité je telo „zadýchať“, precvičiť svaly a rozbúchať srdce na aspoň 20 minút denne. Budete mať nielen lepšiu imunitu, ale sa aj lepšie budete cítiť.

chlieb, vitamín D, Čítajte aj Vitamínu D je cez zimu v našom tele nedostatok, netreba ho dopĺňať hneď

Dostatočne spite

Niekedy pre zdravie netreba nič robiť, iba si pospať. Nedostatok spánku môže oslabiť imunitný systém. Preto je dôležité spať aspoň 7–8 hodín denne. Pokiaľ spíme menej, mozog nestihne všetko uchovať a vstrebať a na to nadväzuje ešte väčšia únava a ešte menšia obranyschopnosť organizmu.

Vykašlite sa na stres

Ničomu nepomôže, akurát vám priťaží. Stres môže mať negatívny vplyv na imunitný systém. A spôsobuje preukázateľne celý rad ochorení. Preto sa snažte minimalizovať stres v živote a nájdite si spôsoby, ako sa uvoľniť a relaxovať. K tomu môže pomôcť detox myslenia. Takže spánok, pohoda, slniečko! Jedným z najlepších spôsobov, ako sa zbaviť stresu je meditácia.

Hygiena

Časté umývanie rúk a správna hygiena môžu pomôcť minimalizovať prenos infekcií. Ako pri všetkom aj tu však platí, s ničím to extrémne nepreháňať. Ako sa hovorí, deti z dediny majú jednoducho inú imunitu ako tie zo sídlisk. Hygiena je preto na mieste, no hlavne u detí je dobré nebyť úplne v sterilnom prostredí, aby si mohli vytvoriť dostatok obranných látok, práve na choroby, ale napríklad aj ako prevenciu rôznych alergií. Ale platí to samozrejme aj v dospelosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #imunita #ovocie #zelenina #stres #spánok #zdravé stravovanie #meditácia #fyzická aktivita #bielkoviny #umývanie rúk #pravidelná strava #dostatok spánku #pravidelné športovanie #obranyschopnosť

+ Zdolajte svoje vlastné nedostatky a budete sami na seba právom pyšný.
Uprednostňujte úlohy a financie na...

+ Dávajte si pozor nato čo hovoríte, mohlo by sa vám to splniť.
Plánovanie budúcnosti zabezpečí finančnú...