Príjem červeného mäsa, fajčenie, alkohol, konzumácia spracovaných mäsových výrobkov... Tu sú všetky rizikové faktory rakoviny hrubého čreva

Len približne v troch percentách prípadov spôsobí rakovinu hrubého čreva zdedenie génov. Zvyšných 97 percent pacientov má toto ochorenie na základe pôsobenia rizikových faktorov.

13.12.2023 12:00
fajčenie, cigarety Foto:
Aj fajčenie patrí medzi rizikové faktory rakoviny hrubého čreva.
debata

Upozorňuje na to chirurg popradskej nemocnice Tomáš Francisty. Muži pritom tvoria v našom regióne viac ako 60 percent pacientov s touto diagnózou. Vo všeobecnosti je rakovina hrubého čreva najčastejším typom rakoviny u mužov na Slovensku.

Shannen Doherty Čítajte viac Tesne pred operáciou som zistila, že manžel ma dva roky podvádza! Nesmierne trpká spoveď Shannen Doherty, ktorá bojuje s rakovinou

„Medzi najvýznamnejšie faktory, ktoré zvyšujú riziko ochorenia, a ktoré je možné zmeniť, je príjem červeného mäsa, fajčenie, alkohol, konzumácia spracovaných mäsových výrobkov, potravín s vysokým obsahom tuku a z toho vyplývajúca obezita. Naproti tomu zvýšený príjem vlákniny, mliečnych výrobkov a pohybová aktivita znižujú riziko výskytu tohto druhu rakoviny,“ vymenoval Francisty.

Dôležitá je podľa neho prevencia, cieľom skríningu na kolorektálne krvácanie je zachytenie ešte nezhubných polypov alebo včasných štádií rakoviny. Skríning sa na Slovensku vykonáva buď testom na skryté krvácanie do stolice alebo skríningovou kolonoskopiou. „Ide o odber malého množstva stolice. V súčasnosti majú pacienti nárok na vykonanie skríningu od 50. – 75. roku raz za dva roky v prípade testu na skryté krvácanie do stolice. Pri kolonoskopii je to raz za desať rokov,“ dodal chirurg.

Annabel Giles Čítajte viac Roky bola krásnou tvárou značky Max Factor! Prehrala boj s agresívnou formou rakoviny, diagnózu lekári vyriekli len v júli

Zo štatistických údajov z roku 2020 vyplýva, že Slovensko bolo po Maďarsku na druhom mieste na svete vo výskyte rakoviny hrubého čreva a na prvom mieste v úmrtnosti. Napríklad v čase hospitalizácie na popradskom chirurgickom oddelení malo až 57 percent pacientov lokálne pokročilú rakovinu a nádor prerastal cez stenu čreva alebo mali metastázy v lymfatických uzlinách.

„Životospráva je na prvom mieste, tá je súčasťou primárnej prevencie. Toto je u nás veľmi zanedbávané. Málo ľudí sa tiež zúčastňuje skríningu pomocou jednoduchého a nebolestivého testu,“ skonštatoval Francisty. Dôležitá je podľa neho najmä osveta a zdravoveda, treba deti učiť, ako sa správne stravovať, zvýšiť denný príjem vlákniny v strave aspoň na 30 gramov a minimalizovať príjem červeného mäsa a spracovaných výrobkov. „Dôležité je naučiť sa zvládať stres, nekonzumovať alkohol, nefajčiť a znížiť hmotnosť,“ dodáva chirurg. V rámci sekundárnej prevencie by tiež zaviedol povinný skríning.

debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia #rakovina hrubého čreva

+ Neriešte momentálne to čo riešiť netreba, odložte to na neskôr.
Aj keď sa vám niečo nechce dokončite to,...

+ Nehazardujte so svojim zdravím, hazardujete tak aj s ľuďmi okolo vás.
Neustále prekonávajte sami seba, naučíte...