5 super tipov, ako poraziť nachladnutie. Osvedčené sú rokmi

Škriabanie v hrdle, nádcha, kašeľ. Kto by to nepoznal, hlavne v čase chladnejších dní. No odporúčania na tieto neduhy sa vám zídu celoročne. Napríklad aj po tom, ako niekto zabudol vypnúť klímu. Dobré rady, ako sa vystrábiť z nachladnutia sa jednoducho zídu v každom ročnom období.

06.02.2024 13:00
žena, prechladnutie, nádcha, chrípka, teplota,... Foto:
Nie vždy je najlepšie nádchu z nosa len vyfúkať, pomáha aj preplachovanie.
debata (1)

Odvar z cibule, jabĺk a medu

Nie je to delikatesa, ale účinkuje. Cibuľový čaj pomôže uvoľniť hlieny, spoľahlivo tlmí kašeľ, a má navyše protibakteriálne účinky. Čaj pripravíte jednoducho. Cibuľu nelúpte, iba odstráňte zašpinené vrchné šupky, pokrájajte ju na štvrtiny a vložte do hrnčeka, kam prilejte asi 500 ml studenej vody. Pridajte na plátky pokrájané, neolúpané jabĺčko a všetko spoločne priveďte na miernom plameni do varu. Za občasného miešania povarte 10 minút, potom odstavte z platne a nechajte trochu vychladnúť. Keď je teplota čaju akurát na pitie, pridajte 2 lyžičky medu a po dúškoch popíjajte.

Konvičkovanie

Nie vždy je najlepšie nádchu z nosa len vyfúkať, pomáha aj preplachovanie. Pri nádche je potrebné uvoľniť nos a nariediť nahromadený hlien. Dýchacie cesty uvoľníte jednoducho pomocou teplej vody, soli a jednoduchého, ale neuveriteľne účinného pomocníka, ktorým je plastová nosná kanvička. Do kanvičky nalejte zhruba 250 ml teplej vody (ohriatej na cca 37 stupňov), pridajte čajovú lyžičku soli a premiešajte. Výplach nosa vykonávajte v predklone nad vaňou či umývadlom. Ústie kanvičky pritlačte zo strany k nosovej dierke a zľahka zatlačte, aby nos bol uzavretý špičkou lievika. Ľahko sa predkloňte, brada by nemala byť vystrčená dopredu, ale smerovať k hrudi. Hlavu pootočte na stranu, kanvičku nakloňte smerom nahor. Voda potom začne samovoľne pretekať vnútrom nosa a dutinami a druhou nosnou dierkou vytekať von. Keď pretečie polovica vody, zdvihnite hlavu a kanvičku preložte k druhej nosovej dierke. Postup opakujte. Po procedúre sa zľahka vysmrkajte. Budete sa cítiť omnoho lepšie.

esencialne Čítajte aj Trápia vás na jar dutiny, alergia, nádcha a kašeľ? Pomôže vám 5 esenciálnych olejov

Olejový obklad na priedušky

Ak vás už trápi suchý a dráždivý kašeľ, bolesť, alebo dokonca zápal priedušiek, skúste teplý olejový zábal na hrudník. Olivový alebo slnečnicový olej nahrejte v mikrovlnnej rúre, prípadne na veľmi miernom plameni v hrnci na sporáku. Vezmite si látkovú plienku alebo väčšiu šatku či vreckovku a namočte ju do oleja. Priložte na hrudník, ktorý môžete ešte prekryť potravinovou fóliou, a na záver zabaľte hrudník do uteráka či osušky. Uložte sa do tepla a nechajte obklad pôsobiť pol hodiny až hodinu. Skvele funguje aj prírodný tymianový olej.

Čaj z nádchovníka

Nádchovník sa urodí každému. Je to rastlina, ktorá nevyhynie prakticky nikomu a každý by ju mal mať doma pre jej zdravotné účinky. Je to totiž úžasná liečivá bylinka, ktorá pomôže pri respiračných infekciách, ale aj pri kožných problémoch, migréne alebo alergických ťažkostiach. Pôsobí protizápalovo, sviežo vonia a len pár lístkov dokáže prečistiť a uvoľniť dutiny aj pomôcť pri kašli, nádche aj podráždenom krku. Liečivé vonné silice môžete inhalovať priamo z listov, stačí, keď pár lístkov rozlámete alebo rozdrvte medzi prstami a vdychujete uvoľnenú arómu. Pri prechladnutí či viróze si uvarte nádchovníkový čaj. Potrebujete 7 lístkov byliny, ktoré rozlámte alebo natrhajte, vložte ich do kanvice alebo kastrólika a zalejte pollitrom horúcej vody. Nechajte zakryté asi 15 minút lúhovať, potom sceďte, pridajte lyžičku medu a po dúškoch popíjajte.

Priessnitzov zábal

Nielen teplo pomáha. Občas to môže byť aj chladový zábal. Priessnitzov zábal dokáže zmierniť bolesť a škrabanie v krku, suchý a dráždivý kašeľ, laryngitídu, bolesť svalov a kĺbov aj horúčku. Ide o studený zaparovací obklad, ktorý sa prikladá najčastejšie na krk, hrudník alebo členky. Zlepšuje prekrvenie a tým zrýchľuje hojivé procesy v tele. Hlavné pravidlo znie, nikdy nepoužívajte teplú vodu! Látkovú plienku alebo veľkú látkovú vreckovku namočte do studenej (nie ľadovej) vody, dobre vyžmýkajte a priložte na krk alebo hrudník. Cez plienku alebo vreckovku priložte igelit, fóliu alebo inú nepriepustnú vrstvu a všetko potom zabaľte ešte do suchého uteráka, plienky alebo šatky. Cieľom je, aby sa všetko počas pôsobenia zahrialo a zaparilo. Zábal ponechajte na mieste asi hodinu, opakovať ho môžete po štyroch hodinách. Pri dospelých sa môže použiť voda s teplotou od 8 stupňov, pri deťoch by nemala byť nižšia ako 22 stupňov Celzia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #prechladnutie #med #nádcha #dýchacie cesty #chladivý obklad #upchatý nos #zábal #cibuľový čaj #dráždivý kašeľ #suchý kašeľ #nádchovník #výplach nosa

+ Nezabúdajte na odpočinok, váš organizmus si ho zaslúži.
Šikovnosť je vaša silná stránka avšak pozor komu ju...

+ Nenechávajte svoje myšlienky len pre seba, podeľte sa s niekým o nich.
Čas je cennejší ako peniaze, využite ho...