Zabudlo sa už na slávnu diétu celebrít?

Kráska Kate Middleton si pred svadbou s princom Williamom dopomohla k štíhlej postave moderným stravovacím plánom, ktorému sa tešila nejedna známa osobnosť. Dukanova diéta, ktorá zožala úspechy najmä na začiatku milénia vraj nestratila na svojom lesku ani o dvadsať rokov neskôr. Oplatí sa držať jej prísnych pravidiel aj v súčasnosti?

25.02.2021 13:00
strava, chudnutie, obezita, diéta Foto:
Každá minca má však dve strany a z hľadiska objektivity je vhodné spomenúť aj nevýhody tohto jedálneho plánu.
debata

Žiaden šarlatán, ale lekár s úspechmi

Autorom slávneho jedálnička je francúzsky lekár Pierre Dukan. Pátral po najlepšej diéte, ktorá by pomáhala ľuďom zhadzovať nadbytočné kilogramy, ale zároveň si aj udržať stabilnú hmotnosť po schudnutí neželaného tuku. Premýšľal nad tým, ktorá makroživina spomedzi tukov, cukrov a bielkovín je rozhodujúca pre redukciu váhy. Jeho názor bol jednoznačný. Bielkoviny, známe tiež pod označením proteíny sú podľa neho kľúčom k úspešnému chudnutiu. Dukanova diéta sa tak na prelome tisícročí stala synonymom stravovacieho plánu s vysokým obsahom bielkovín a až príliš nízky množstvom sacharidov a tukov. Známeho lekára mnohí ľudia spočiatku považovali za šarlatána, ale jeho výsledky na vyše štyridsiatich tisícoch pacientoch ukazovali pravý opak.

Strave dominuje mäso, zelenina pomenej

Spomínaná diéta má štyri fázy. Prvá sa nazýva príznačne – útok (v angličtine attack), druhá nesie názov cruise (plavba), tretia fáza patrí konsolidácií a záverečná stabilizácii výsledkov. Počas prvých dvoch fáz je celkový príjem proteínov na vysokej až 40 % hranici všetkých prijímaných kalórií. V týchto fázach je zakázané konzumovať dokonca aj zdravé tuky, zeleninu či ovocie. Naopak, jedálniček je plný nízkotučných bielkovinových jedál. Chváli sa hovädzím, bravčovým mäsom, hydinou, rybacinou. Nechýbajú v ňom ani vajíčka či tofu. Z rastlinných potravín si môžete dopriať aj trošku ovsených vločiek, ale len poldruha polievkovej lyžice denne. Účelom ovsených vločiek je dodávanie vlákniny do tela a regulácia krvného cukru i cholesterolu. Prvá fáza trvá niekoľko dní.

Konečne viac vitamínov a vlákniny

Druhú fázu osvieži aj čo-to z čerstvých rastlinných produktov. Diéta sa dopĺňa o uhorky, špenát, brokolicu, špargľu, ale aj huby. Zakázaná je zelenina s obsahom škrobu, ku ktorej patria napríklad zemiaky. V tejto fáze sa striedajú „bielkovinové“ dni s proteínovo-zeleninovými dňami, a to až dovtedy, pokým nedosiahnete vytúženú hmotnosť. Tretia fáza má zjednodušene povedané zabrániť jo-jo efektu. Viaceré diétne plány zlyhávajú práve na rýchlom spätnom naberaní kilogramov. Dukanova diéta sa tomu snaží zabrániť a tak sa v nej postupne objavujú malé porcie banánov, hrozna, čerešní či fíg. Na rad prichádza aj zopár krajcov celozrnného chleba. Doplniť sa môže aj trocha tvrdého syra, nejaké to škrobové jedlo a slávnostné jedlo v podobe dezertu či poháru vína. Pozor, aj to len výnimočne.

Nezabúdajte ani na takzvaný „Pure Protein Day“

Posledná fáza dovoľuje jesť prakticky čokoľvek. Zabúdať však netreba na konzumáciu troch polievkových lyžíc ovsených vločiek denne a raz za týždeň si „dopriať“ Pure Protein Day, teda deň, kedy budete konzumovať iba bielkovinové jedlá. Každá časť diéty sa však nezaobíde bez dostatočného pitného režimu. Po prečítaní týchto riadkov si možno dávate otázku, či dokáže spomínaná diéta skutočne pomáhať pri chudnutí. Odpoveď treba hľadať u odborníkov. Napríklad správny z US News & World Report zaradili Dukanovu diétu na 31. priečku najlepších diét na chudnutie.

Stojí za vyskúšanie, ale pozor na signály tela

Každá minca má však dve strany a z hľadiska objektivity je vhodné spomenúť aj nevýhody tohto jedálneho plánu. Dukanova diéta je najmä v prvých fázach chudobná na ovocie, zeleninu a zdravé tuky, čo môže viesť k nedostatočnej výžive. Z dlhodobého hľadiska sú všetky diéty založené na vysokom príjem proteínov a nízkej konzumácii sacharidov, čo môže zaťažovať obličky. Malé „porcie“ sacharidov dokážu zatočiť aj s ľudskou psychikou, spôsobia bolesti hlavy, migrénu, zápchu a letargiu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životný štýl #zdravá strava #celebrity #štíhla línia #Dukanova diéta

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...