Je diéta celebrít bezpečná?

Sľubuje zázraky doslova na počkanie. Tvoria ju iba potraviny z rastlinných zdrojov a okrem omladzujúcich účinkov vraj pomáha zhadzovať nadbytočné zásoby tuku. V kuloároch šoubiznisu sa šepká, že Sirtfood diétu vyskúšala aj speváčka Adele, ktorá schudla takmer päťdesiat kíl.

06.12.2020 16:00
chudnutie, kilogramy, diéta Foto:
Tajomstvo úspechu rýchleho chudnutia je nielen v úprave stravy, ale aj v prísnej redukcií energie.
debata

Pomenovaná podľa účinných bielkovín

Sirtfood diéta je stravovací program, ktorý sľubuje zhodenie približne siedmich kilogramov za dvadsaťjeden dní. Jeho výhodou je najmä to, že sa zameriava na spaľovanie tukov a ochraňuje svalovú hmotu. Výsledkom chudnutia podľa tohto jedálnička tak nie je úbytok sily, ale strata podkožného tuku. Spomínaná diéta má netradičné pomenovanie podľa bielkovín zvaných sirtuíny, ktoré pomáhajú predchádzať mnohým chronickým ochoreniam vrátane zápalov a rakoviny. Rastlinná strava bohatá na prírodné látky polyfenoly pomáha aktivovať práve tieto spomínané bielkoviny.

Znižujú chuť do jedla, skresávajú kalórie

Polyfenoly patria ku kľúčovým látkam, ktoré bojujú proti voľným radikálom v ľudskom tele. Znižuje sa tak oxidačný stres a aj miera predčasného starnutia buniek. Vedci však idú ďalej a tvrdia, že polyfenoly v kombinácii so sirtuínmi pomáhajú stabilizovať príjem kalórií a znižujú chuť do jedla. Zakladatelia špeciálnej diéty Aidan Goggins a Glen Matten identifikovali polyfenoly ako kľúčové látky pri odbúravaní podkožného tuku. Zároveň vytvorili zoznam potravín, ktoré sú bohaté na spomínané látky a majú potenciál znižovať chuť do jedla. K týmto potravinám patria pohanka, kapary, zeler, kel, jahody, extra panenský olivový olej, petržlenová vňať, čakanka, červená cibuľa, sója, červené víno, zelený čaj, kurkuma či vlašské orechy.

Čokoláda a víno sú dovolené

Zaujímavé je, že diéta sa nevyhýba kakau, káve a červenému vínu. Čokoláda, čierny kofeínový mok a spomínaný druh ľahkého alkoholu totiž obsahujú vysoké dávky polyfenolov. Odborníci síce nepochybujú o ich priaznivých účinkoch na ľudské zdravie, ale v súvislosti s pôsobením na zmenu hmotnosti sú radšej opatrní. Sirtfood diéta je náročný stravovací plán, vyžaduje si sebazaprenie a pevnú vôľu.

Z úbytku energie sa zatočí hlava

Tajomstvo úspechu rýchleho chudnutia je nielen v úprave stravy, ale aj v prísnej redukcií energie. Prvý týždeň chudnutia sa tak obmedzuje iba na 1000 kilokalórií na deň. Pre porovnanie, bežný energetický príjem žien je na úrovni približne 2300. Jedálniček tvoria počas prvých siedmich dní hlavné jedlo a dva nápoje z potravín, ktoré sú bohaté na polyfenoly. Druhá, udržiavacia fáza, trvá štrnásť dní a počas nej dochádza k pomalšiemu a rovnomernému chudnutiu. V tejto fáze sa konzumujú tri jedlá.

Ak diéta, tak len niekoľko dní

Odborníčka na výživu a autorka knihy Konečne sýta, konečne štíhla Lisa Young varuje, že väčšina zhodených kilogramov môže byť tvorená najmä zo stratenej vody. „Nemyslím si, že ide o nebezpečnú diétu, pokiaľ sa drží niekoľko dní. Určite ju však nemôžeme považovať za zdravý spôsob chudnutia,“ upozornila vo svojej knihe. V tejto súvislosti odporúča, aby sme sa takýmto druhom diét venovali len niekoľko dní a radšej stavili na staré známe zásady zdravého stravovania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #zdravé chudnutie #diétna strava #sirtfood diéta

+ Pokoj nenájdete len tak, musíte to v prvom rade sami chcieť.
Radíte všetkým na okolo pritom sami so sebou si...

+ Ak budete skutočne chcieť, všetko vám pôjde tak ako v predstavách.
Nenechajte aby za vás prácu robil niekto iný;...