Beh nalačno má svoje výhody. Treba však poznať aj riziká

Vyskočiť z postele a ísť si zabehať je pocit na nezaplatenie. Rozhodne lepší, ako ostať leňošiť váľať v posteli. Ranní bežci ho poznajú. Aj tu však platí, že nič nemá len pozitíva. O rizikách ranného behu je určite vhodné vedieť skôr, ako vybehnete na dlhú trať.

04.08.2020 15:00
príroda, pohyb, beh, jogging Foto:
Beh bez raňajok je skvelou činnosťou pre ľudí, ktorí chcú zhodiť tukové zásoby.
debata

Prílev ednorfínov nie je zadarmo

Ranný beh je skvelá jazda. Nič neriešite a vybehnete. Pár kilometrov v nohách dokáže okamžite človeka naplniť optimizmom. Endorfíny robia svoje. Ale pozor, ak plánujete zabehnúť rýchlejšie tempo. Neprebudený organizmus môže byť náchylnejší na zranenia. Navyše ráno máte najvyšší tlak krvi. Preto pomaly so zaťažovaním, hlavne ak máte viac rokov. Kombinácia vyššieho tlaku a vysokého výkonu, plus nerozcvičenie svalov môže znamenať zranenie aj kolaps.

Pozor na hydratáciu

Po ideálne ôsmich hodinách kvalitného spánku potrebuje telo doplniť vodu. Spánok je najdlhším obdobím počas ktorého nepijeme. Navyše počas letných horúčav môžeme vypotiť počas noci značné množstvo tekutín. Preto je vhodné najprv ich doplniť. V pomalých dúškoch aspoň pol litra vody a až po takej pol hodine po prebudení vybehnúť. Pretože zaťažiť organizmus behom a potením po noci bez nie je vôbec vhodné ani zdravé.

Môžete prísť o svaly

Beh bez raňajok je skvelou činnosťou pre ľudí, ktorí chcú zhodiť tukové zásoby. Hladiny glykogénu sú ráno prirodzene na mizivej úrovni. Preto telo potrebuje získať energiu z alternatívneho zdroja. No a ním je tuk. To však platí len o behu, s miernou intenzitou, ktoré trvajú do 30 minút. Vtedy skutočne chudnete z tukov a môžete dokonca pozitívne vyrysovať svaly. Pozor však na intenzívne behy nalačno a behy, ktoré trvajú dlhší čas. Vždy preto ukončite beh pred dosiahnutím času 45 minút. Nad tento čas môže dochádzať k tomu, že telo začne získavať energiu aj zo svalov a dochádza k poklesu svalovej hmoty. Preto ak plánujete bežať dlhšie a intenzívnejšie, treba sa najesť. Vhodným je aspoň jogurt, alebo banán.

Oslabí imunitu

Ľahký beh podporuje zdravie aj odolnosť. Pozor však na ranné behy. Môžu vás v oslabiť. Preto je vhodné si dopriať tréning nalačno iba po skutočne dobrom spánku, ak sa cítite fit a nie ste ohrozený rizikom, že prídete do kontaktu s ochoreniami. Zaťažiť organizmus, keď má nízke hladiny energie, znamená dočasný pokles imunity. Preto pozor na to, kedy vyrazíte behať bez raňajok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #beh #šport #ranný beh #ranný tréning

+ Správna zdravá životospráva sa ukáže aj na vašej pokožke.
Načo vám je sláva a peniaze, keď vás doma nikto...

+ Možno oklamete sami seba, avšak lekára a výsledky neoklamete.
Nič nerobte rýchlo, robíte tak len väčšie chyby....