Úzkosť či stres? Útočisko vám poskytne joga, vraví lektorka. Začnite... teraz!

Ak milujete jogu a cvičili ste ju pravidelne, určite v nej budete pokračovať aj bez ohľadu na karanténu. Čas izolácie je však podľa lektorky Marty Dérerovej najlepší aj pre úplných začiatočníkov.

01.04.2020 07:00
debata
zväčšiť Lektorka jogy Marta Dérerová. Foto: archív Marty Dérerovej
Lektorka jogy Marta Dérerová. Lektorka jogy Marta Dérerová.

„Ak niekto doposiaľ nemal skúsenosti s jogou a nikdy ju necvičil, je možno správna chvíľa práve teraz. Doteraz bola doba veľmi rýchla, išlo o vyprodukovanie čo najväčšieho výkonu za čo najkratší čas. Odrazu sme prinútení, aby sme spomalili. Kto doposiaľ čas nemal, teraz si ho vie nájsť,“ myslí si Marta Dérerová, ktorá sa roky venuje joge a je profesionálnou lektorkou.

Podľa Dérerovej je nepochybne jedným z najväčších benefitov únik, ktorý joga ponúka. „Dáva nám útočisko. Pri joge sa zastaví svet, prestaneme vnímať hrozby, ktoré sa na nás vrhajú zo všetkých strán. Začneme cítiť samých seba, náš vnútorný pokoj, dych,“ myslí si. „Celosvetová pandémia je varovným signálom pre každého. Koronavírus si obete nevyberá. Niekto to pocíti na zdraví, niekto možno na peňaženke. A toto všetko pochopiteľne v mnohých z nás vyvoláva rôzne úzkosti, stresy a strachy. Odpoveďou na ne môže byť práve cvičenie jogy,“ pokračuje lektorka a zdôrazňuje, že ľudia by mali zotrvať pri akejkoľvek pohybovej aktivite, ktorá im dáva zmysel. Pri joge ho s veľkou pravdepodobnosťou začiatočníci nájdu. Ľudia, ktorí sa venujú tomuto cvičeniu roky, už zväčša od neho neodchádzajú. Skôr sa viac a viac ponárajú do jej tajov a sveta, ktorý im prináša upokojenie a vyrovnanosť.

Joga má však podľa Marty Dérerovej aj mnoho zdravotných benefitov a netreba na ne zabúdať, ak sa budete rozhodovať, čo pre zdravie urobiť. „Spája dokopy tri veci. Dych, myseľ a telo. Väčšina ľudí nedýcha správne, zabudli sme na to. Stáva sa to zväčša, keď nás posadia do školských lavíc. Prestávame zdravo dýchať, nedýchame do bránice, ako je nám to prirodzené. Náš najväčší dýchací sval akoby sme deaktivovali, väčšinou dýchame plytko len do hrude,“ opisuje Dérerová. „Joga nás vracia k našim koreňom a učí nás znovu správne dýchať. Zhlboka, do bránice. Vďaka tomu okysličíme celé telo, všetky orgány, nervový systém, mozog. Zvýši sa tak kvalita práce, sme sústredenejší aj pokojnejší,“ upozorňuje odborníčka.

Druhým benefitom je zdravé telo. „Väčšina z nás pracuje za stolom sediac na stoličke. Polovicu dňa presedíme. Telo stráca svoj cieľ, pohyb. Prirodzene sa skrátime, jednotlivé partie, ako sú napríklad bedrá, sa zatvoria. Chrbtica sa stáva neohybná. Cvičením jogy sa vieme vrátiť k plnohodnotnému zdravému telu,“ myslí si lektorka, ktorá zdôrazňuje, že benefity jogy objavili už aj profesionálni športovci. Cvičia ju celé tímy, futbalisti, basketbalisti. „Nepôsobí len na svalstvo, ale aj na vnútorné funkcie. Predklonmi, záklonmi, úklonmi masírujeme vnútorné orgány. Štítna žľaza a metabolizmus sa nakopnú a začnú pracovať naplno,“ vymenúva Marta Dérerová.

V neposlednom rade je to však práve myseľ, ktorej joga pomôže „zostať v kondícii“. Nie premýšľaním, ale meditáciou. „Veľa ľudí, väčšina z nás si myslí, že cieľom hlavy je myslieť – stále myslieť, plánovať a niečo riešiť. Treba vedieť aj opak – vypnúť a len pozorovať,“ dopĺňa lektorka jogy, ktorú doposiaľ v štúdiu yogin Yoga navštevovali desiatky zverencov.

Lektorka jogy Marta Dérerová pri jednom z... Foto: archív Marty Dérerovej
Lektorka jogy Marta Dérerová pri jednom z predvádzaných cvikov. Lektorka jogy Marta Dérerová pri jednom z predvádzaných cvikov.

Údajne už pri prvých dňoch izolácie, ktorú prinieslo riziko pandémie koronavírusu, ju študenti oslovili s prosbou o nové hodiny. „Písali mi, že ich potrebujú viac ako kedykoľvek predtým. Začala som hľadať cestu ako znovu precvičovať a udržiavať kontakt s mojimi cvičencami,“ vysvetľuje, čo stálo za jej nápadom precvičovať aj na profile na Instagrame (@yoga_Yogin) v rámci živých záznamov.

Určite však nie je jediná. Podľa Dérerovej väčšina štúdií či lektorov prešlo na hodiny online – je to nutnosť aktuálnej situácie. Stačí si zapnúť YouTube, nájsť si jogové štúdia na Instagrame, sympatického lektora na internete a môžete sa začať. Kto bol zvyknutý cvičiť sám, pokračuje, ako by sa nič nezmenilo. Mnoho ľudí však uprednostňuje vedenie hodiny. Dnešné možnosti umožňujú obe varianty. A začiatočníci môžu jogu skúsiť pokojne v obývačke. „Nepotrebujete nič, môžete cvičiť len tak na parketách, zapnete si inštruktora a necháte sa len unášať cvičením.,“ uzatvára Dérerová.

Dva tipy Marty Dérerovej na jogovú pozíciu pre uvoľnenie a zahnanie úzkosti:

  1. Prvá pozícia je naozaj pre každého – aj pre človeka, ktorý doteraz jogu nikdy nepraktizoval. Odporúčam jednoducho si len ľahnúť na podložku, na zem, na chrbát – uvoľniť sa v pozícii šavasány. Len predýchať celé telo, vizualizovať, ako nadychujeme, kyslík prechádza celým telom, potom kyslík vydychujeme. V pozícii sa treba uvoľniť a dokonale všetko precítiť.
  2. Pre skúsenejších fanúšikov jogy by som odporúčala akúkoľvek balančnú pozíciu. S mojimi študentmi sme sa zhodli, že im veľmi pomáha, keď cvičia pozíciu, ktorá nie je ľahká, no učí ich pokoju a trpezlivosti, inak by mohli spadnúť. Kto jogu praktikuje, pokojne nech skúsi stojku na hlave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #jóga #izolácia #dýchanie #psychika #útočisko #lektorka

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...