Dobre mienené rady? Toto ľuďom s depresiou nepomôže!

Všetko je otázka prístupu... Dobré mienené rady, ako je napríklad táto, ľuďom s depresiou rozhodne nepomáhajú, práve naopak.

12.03.2020 15:00
depresia, schizofrénia, strach, duševná choroba Foto:
Milióny mužov a žien na celom svete trpí depresiou - mnohí bez toho, aby niekto tušil, ako skutočne trpia.
debata

Rozumiem ti, že máš zlomenú ruku, ale nemôžeš sa aspoň trochu viac snažiť? Tieto lieky sú predsa návykové! Nebojíš sa, že by ti mohli tieto injekcie vyvolať cukrovku? Len tak polihovať ti nepomôže – mala by si ísť rýchlo na čerstvý vzduch! Takéto a podobné výroky počujú ľudia s depresiou pravidelne. Samozrejme, sú dobre myslené. Avšak častokrát spôsobia pravý opak.

Depresia je choroba, ktorú treba liečiť

Vnímanie depresie a iných psychických chorôb je potrebné zmeniť. Pretože síce chorobu na prvý pohľad nevidno, napriek tomu ostáva chorobou. Navyše, môže trvať mesiace, alebo dokonca celý život. A musí byť zverená do rúk odborníkov.

Depresia môže mať veľa príznakov

Milióny mužov a žien na celom svete trpia depresiou – mnohí bez toho, aby niekto tušil, ako skutočne trpia. Klinický obraz koniec koncov nezahŕňa iba smútok, ale aj apatiu, poruchy spánku, beznádej, stratu záujmov, pocity viny, menejcennosti, hnev, nedostatok sústredenia, nerozhodnosť, obavy, vyčerpanie, pochybnosti o sebe a mnohé ďalšie.

Neváhať a vyhľadať pomoc

Ak sa vás niečo z vymenovaného týka, alebo to vidíte vo svojom okolí dlhšie ako dva týždne, nemali by ste váhať a mali by ste vyhľadať pomoc, resp. dotyčnému pomôcť. Pretože depresia sa ľahko lieči, ak sa rozpozná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smútok #depresia #hnev #apatia #beznádej #porucha spánku

+ Nezaoberajte sa neustále rozprávaním o cvičení, začnite konať.
Buďte viac produktívny a robte niečo preto aby...

+ Nato aby ste mohli pomáhať ľuďom okolo seba musíte byť silný.
Sami zo seba budete mať lepší pocit keď všetko...