Obľubujete chren? Ak vám veľmi „nevonia“, mali by ste svoju nechuť k nemu prehodnotiť. Pre mnohých ľudí je nielen „pikantnou“ prílohou napríklad k mäsu, ale zaujme aj jeho liečivý potenciál. Dokáže priniesť úľavu pri niektorých ochoreniach, posilňuje imunitu. Tento koreň môže práve v tomto období pomôcť vysporiadať sa s prechladnutím. V koreni sa nachádzajú silice, ale tiež účinné látky ako asparagín, arginín, vitamín C a E a takisto horčík, fosfor, zinok, železo či draslík. Navyše, čo sa týka vitamínu C – chren sa pýši rovnakým obsahom „céčka“ ako citrusové plody.
Už v dávnej minulosti bol chren hojne využívaný pre jeho protizápalové a antibiotické účinky. Mix silíc a účinných látok prináša okamžitú úľavu pri problémoch s dýchaním, možno ste si všimli, že už po nadýchnutí sa arómy chrenu sa vám počas prechladnutia či nádchy dýcha o čosi lepšie. Preto je po chrene vhodné siahnuť práve vtedy, ak máte problém s dýchacími cestami či pri zápale dutín. Ale pomôže aj pri problémoch s močovými cestami.
Pri nádche či chrípke si pripravte domáci liek – chren s medom
- pomôže pri zahlienení, má antibiotické účinky a prehreje organizmus
- Nastrúhajte chren (asi 1 PL), potom pridajte 2 PL medu. Premiešajte a užívajte 1 ČL tri razy denne.
Chren môžete aj inhalovať
- 2 PL strúhaného chrenu zmiešajte s 1 PL lyžicou strúhaného jablka zalejte vriacou vodou. Nechajte 3 minúty odstáť a potom inhalujte.