Koľko kalórií spálime za tri minúty kryoterapie?

Obnovu pleti, svalov, kĺbov, ale aj rýchle míňanie nahromadenej energie z jedla sľubuje terapia chladom. Odborníci sa zhodujú, že kryoterapia dokáže v priebehu niekoľkých minút spáliť viac kalórií, ako napríklad náročný tréning.

09.11.2019 17:00
zima, chlad, žena, vločky, sneh, čiapka,... Foto:
Cieľom kryoterapie je vyvolať fyziologickú adaptačnú reakciu tela na extrémny chlad.
debata (1)

Teší sa obľube Jamesa Bonda

Terapiu chladom využívali už v starovekom Ríme a Grécku. Jej modernú podobu vynašiel a následne vyskúšal japonský profesor Toshiro Yamauchi v 70. rokoch minulého storočia. Po veľkom úspechu sa rozšírila do celého sveta a začala si získavať nových fanúšikov aj v radoch svetových osobností. S veľkou obľubou ju využívajú pred nakrúcaním filmov či videoklipov herečky Demi Moore a Jenifer Aniston, speváčky Demi Lovato a Alicia Keys. Na kryoterapiu nedajú dopustiť ani filmový predstaviteľ Jamesa Bonda Daniel Craig, jeho kolega z brandže Hugh Jackman a populárny spevák Justin Bieber. Na Slovensku získala popularitu najmä v posledných rokoch.

Mráz, ktorý neubližuje

Celotelová kryoterapia spočíva v pôsobení extrémne nízkych teplôt pohybujúcich sa v rozmedzí –110°C až do –180°C na ľudský organizmus. „Cieľom terapie je vyvolať fyziologickú adaptačnú reakciu tela na extrémny chlad, ktorej výsledkom je naštartovanie metabolizmu a regeneračných procesov v tele, teda takzvaný biologický „reštart“,“ vysvetľuje pre Pravdu manažér zo spoločnosti Cryomed Peter Procházka. Kryoterapia prirodzenou cestou aktivuje biologické procesy regenerácie a obnovy pleti, svalov a kĺbov, ktoré sú spomalené rýchlym, stresovým a konzumným spôsobom života.

Lepšia než otužovanie v studenej vode?

Na pobyt v kryosaune sa netreba nijak zvlášť pripravovať. A ako to vyzerá v praxi? Do kabíny sa vstupuje v teplej obuvi a v spodnej bielizni z prírodných materiálov. Nastaví sa výška pomocou výťahu tak, aby ten kto podstupuje terapiu dosiahol úroveň horného okraja kabíny. Kabína sa naplní zmesou dusíkových pár a vzduchu. Počas procedúry dochádza k miernemu pohybu, otáčaniu. „Keďže v extrémne nízkych teplotách nie je takmer žiadna vlhkosť, procedúra je veľmi príjemná a pohodlná v porovnaní s obvyklými metódami otužovania v studenej vode. Operátor je počas celej doby trvania procedúry v blízkosti zariadenia a sleduje stav zákazníka,“ opisuje kryoterapiu Peter Procházka. Procedúra trvá 1 až 3 minúty a v prípade potreby je možné ju kedykoľvek ukončiť. Dvere kryosauny je možné jednoducho otvoriť aj zvnútra. Po ukončení procedúry sa pohyblivá podlaha vráti do pôvodnej polohy.

Koľko sa minie kalórií?

Kryoterapia prináša úľavu od viacerých zdravotných ťažkostí. Pomáha potláčať bolesť kĺbov pri zraneniach, zmierňuje zápal šliach, bolesť pri svalových zraneniach. Okrem toho stimuluje metabolizmus pre rýchlejšie spaľovanie tukov, redukuje svalovú bolesť aj zápal. Na rozdiel od iných terapií zvyšuje úroveň energie, čo znamená, že človek je ihneď po zákroku pripravený na fyzickú záťaž. Terapia chladom má svoje využitie aj v rámci zdravého chudnutia. Podľa Petra Procházku telo spáli za jednu procedúru v závislosti od metabolizmu 500 – 1500 kalórií.

Pomáha psychike

Kryoterapia sa však používa aj na zvýšenie produkcie kolagénu a omladenie pokožky. Rovnako pomáha pri zmierňovaní celulitídy, redukuje vrásky a sťahuje póry. „Kryoterapia priaznivo ovplyvňuje aj psychický stav a naladenie klienta. Výsledkom kúry, napríklad desiatich ošetrení je dlhodobý pocit motivácie a dobrej nálady, nakoľko kryoterapia uvoľňuje endorfíny. U ľudí s nedostatkom energie, pri chronickej únave a celkovo negatívnom naladení klesá po kryoterapii hladina úzkosti a dráždivosti, dlhodobo sa zlepšuje nálada a celková chuť do života,“ uzatvára Peter Procházka. Terapii chladom by sa podľa informácii stránky www.cryomedpro.com mali vyhnúť ľudia v celkovom zlom zdravotnom stave, s chronickými srdcovými ochoreniami, srdcovými poruchami, mŕtvicou, horúčkou, zhubnými nádormi, tehotné ženy a deti do desať rokov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #kalórie #kryoterapia

+ Zamerajte sa na potraviny, ktoré podporujú vaše zdravie.
Nenechávajte všetko na pleciach kolegov, keď treba,...

+ Každý na vás vidí, že niečo nie je v poriadku, je na čase urobiť zmenu.
Ak niečo neviete, spýtajte sa niekoho na...