3 najväčšie postrachy exotických ciest! Na čo si dať pozor na dovolenke?

Cestovateľov najčastejšie ohrozuje hnačka a úpal, netreba preto zabúdať na ich prevenciu.

19.08.2019 09:44
opaľovanie, slnko, úpal, spálenie, slnenie,... Foto:
Dávajte si pozor na intenzívnejšie slnko.
debata

Ak cestujete do cudzích krajín, vždy je dobré overiť si vopred, aké zdravotné problémy sú najčastejšie na tom-ktorom mieste. Platí však, že v neznámych končinách dodržiavate prísne pravidlá hygieny aj stravovania. Pomôže to vyhnúť sa prípadným komplikáciám či dňom stráveným namiesto pri pláži alebo cestovaním kdesi na lôžku.

Hnačka a žalúdočné virózy

Vyvarujte sa nezvyčajných jedál, konzumujte dôkladne tepelne spracovanú stravu a nejedzte neumytú surovú zeleninu, majonézy, vajíčka či studené misy. Siahnite po ovocí, ktoré sa dá ošúpať, alebo je dôkladne umyté zdravotne bezpečnou vodou. Pite nápoje, vrátane vody a mlieka, len v originálnom balení – aj na prípravu kávy a čaju i na umývanie zubov používajte vodu zo spotrebiteľského balenia. Prísna hygiena rúk, teda dôkladné umývanie – obzvlášť pred kontaktom s jedlom, je samozrejmosťou.

Dôležitá rada: Okrem „cestovateľskej hnačky“ môžu dovolenku znepríjemniť hnačkové ochorenia, ktorých pôvodcom sú salmonely, šigely, niektoré parazity, vírus spôsobujúci hepatitídu typu A, pôvodca cholery. Pri dlhšom pobyte v rizikových oblastiach sa cestujúcim pred cestou do zahraničia odporúča očkovanie voči niektorým ochoreniam.

Úpal a problémy zo slnka

Viac než kdekoľvek inde platí v exotických krajinách, že by ste nemali na slnku tráviť čas medzi 11– a 15. hodinou. Čím bližšie je krajina k rovníku, tým je slnko intenzívnejšie. Úlohu zohráva aj vlhkosť vzduchu. Nezabúdajte na ochranu kože opaľovacími prípravkami. Samotnému úpalu možno predchádzať chránením hlavy pomocou klobúkov a čiapok a dostatočným pitným režimom.

Infekčné ochorenia

Aj tu platí, že časť z nich sa môže na vás preniesť pre nedostatočnú hygienu. Prísne pravidlá čistoty pomôžu znížiť riziko. Problematické však môžu byť aj zvieratá či hmyz, ktoré sú často prenášačmi rozličných infekcií. Pokiaľ cestujete do exotických krajín, kde je nutné nechať sa očkovať pred prípadným rizikom, určite tak urobte. V oblastiach so zvýšeným výskytom komárov sa treba vybaviť repelentmi (niekedy viac pomôžu prípravky priamo z miesta oblasti a nie tie, ktoré používate v Európe) a vhodným oblečením. Chráňte sa tiež styku s neznámymi a voľne pohybujúcimi sa zvieratami podozrivými z besnoty.

Dôležitá rada: Niektoré ochorenia sa môžu manifestovať počas cesty, alebo ihneď po návrate. V prípade ochorenia sa treba hneď po návrate skontaktovať s ošetrujúcim lekárom. Pri akýchkoľvek zdravotných ťažkostiach treba lekára informovať o ceste a pobyte v cudzine aj napriek tomu, že od návratu uplynul dlhší čas.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #hnačka #prevencia #úpal #riziko

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....